Hlavní obsah

Evropa trpí horkem

Právo, DPA, ČTK, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ/BERLÍN

Po Francii, Španělsku a Portugalsku zasáhlo nyní sucho a vedra také Itálii, jejíž sever začíná trpět nedostatkem srážek a hladina řeky Pád klesla již na úroveň roku 2003, kdy zaznamenali největší nedostatek vody. Na horké léto se chystají i ostatní státy Evropy včetně těch, které nabízejí rekreační pobyty u vody.

Článek

Španělsko prožívá nejsušší období za posledních 60 let. Nejvíce postižené obce jsou již bez tekoucí vody a zásobování zajišťují cisterny. V Huesce na severu země byl vydán zákaz naplnit vodou koupaliště, v Costa Blance na jihu jsou v mnohých rekreačních místech mimo provoz plážové sprchy a rolníci se obávají obrovských ztrát na úrodě. Zároveň stoupá nebezpečí lesních požárů - jeden z nich zničil v Katalánsku 860 hektarů lesa. Úřady ujišťují, že základní potřeba vody je ve městech zajištěna do září, ale pokud do té doby nezaprší, budou muset sáhnout k omezením.

Portugalci si stěžují, že letošní sucha nemají obdobu za posledních 300 let - v mnoha vesnicích vyschly vodní rezervoáry a cisterny nestačí zásobovat obyvatelstvo. Na nářek zemědělců nad malou úrodou již vláda reagovala slibem, že jim sníží daně.

Nezvyklé sucho panuje rovněž na atlantickém pobřeží Francie, kde muselo 26 departmentů vyhlásit opatření omezující spotřebu vody - zákaz používat soukromé bazény a umývat auta. Experti předpovídají stejnou situaci jako v katastrofálním roce 1976. Ministerstvo životního prostředí sdělilo, že "sucho se šíří příliš rychle" a že "hladiny spodní vody jsou již nyní pod normální úrovní".

Rekordy v Německu

Počátkem týdne zaznamenala německá města teplotní rekordy pro tuto roční dobu - 35,3 stupně Celsia naměřili v Karlsruhe, 35,2 v Ihringenu na horním toku Rýna. Tisíce lidí hledaly záchranu na koupalištích a lékaři nabádali lidi ke zvýšenému přísunu tekutin. Nejpříjemněji prý bylo na nejvyšší německé hoře Zugspitze (2962 m n. m.), kde meteorologové hlásili "téměř dva a půl metru sněhu, lehce zataženo a teplota sedm nad nulou".

Berlín má pro letní vedra na čtyři desítky jezer, jejichž kvalitu úřady pravidelně kontrolují. "U nás existuje více krásných a čistých míst ke koupání než v jakékoli jiné metropoli," tvrdí radnice. Nejznámější je jezero Velké Wannsee.

Vídeň nabízí kromě bazénů i pláže u Dunaje. Celodenní vstupenka do bazénů a koupališť včetně kabinky se pohybuje kolem 5,5 eura (asi 165 korun), slevy mají rodiny s dětmi a mládež do 18 let.

Zákaz koupání v Seině

Co do počtu koupališť na tom nejsou se 35 bazény Pařížané špatně. Ročně toho využijí asi tři milióny lidí, nepočítaje v to školní děti. Bazény umožňují vstup také invalidům, ve dvou je možné si dopřát koupání bez plavek. Koupání v Seině je zakázáno a nic na tom nemění ani známá letní akce "Pařížská pláž" - koupání je během ní možné zase jen v bazénech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám