Hlavní obsah

Evropa se bojí atentátů na Velikonoce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Evropy se zmocnil strach, že teroristé využijí Velikonoc a připraví krveprolití podobné masakrům na madridských nádražích 11. března. Bezpečnostní síly jsou v pohotovosti a ostraha klíčových budov, komunikací a elektráren se v příštích dnech ještě zvýší.

Foto: Jan Kuncl

Florbalový tým žen Slavie VŠ Plzeň na výjezdu v jižních Čechách.

Článek

Mimořádná bezpečnostní opatření na velikonoční svátky připravuje italská policie. Obává se teroristického útoku na některý ze symbolů křesťanství.

Obavy o Vatikán

Přesnější informace má oznámit až dnes ministr vnitra Giuseppe Pisanu, ale již nyní je zřejmé, že se pozornost zaměří na Vatikán, kam každoročně přijíždějí tisíce poutníků, aby na Svatopetrském náměstí vyslechli poselství papeže Jana Pavla II.

"Víme, že Velikonoce jsou rizikovým obdobím, a proto je třeba dát najevo nejvyšší bdělost, aniž bychom přitom sklouzli k vyvolávání neklidu mezi obyvatelstvem," prohlásil šéf parlamentního výboru pro kontrolu zpravodajských služeb a exministr vnitra Enzo Bianco.

Italská vláda uvedla do pohotovosti 12 tisíc policistů a karabiníků, pod neustálým dohledem je v celé Itálii asi osm tisíc míst vytipovaných jako možné cíle teroristických útoků. Před několika dny zajistil protiteroristický útvar italské policie v Cremoně videokazetu s výzvou ke "zničení Říma mečem".

Majitel bytu, kde byla nahrávka nalezena, je podezřelý z příslušnosti k teroristické organizaci. "Ti, kteří zničí Řím, si již připravují meče," cituje agentura AFP z nahrávky. Italská média hledí s obavami k 11. dubnu; připomínají krvavé atentáty z letošního 11. března v Madridu a teroristické útoky z 11. září 2001 v New Yorku.

Pohotovost i na Mallorce

V plné pohotovosti zůstávají i španělské úřady, které po březnových teroristických úderech v Madridu uplatňují zpřísněná bezpečnostní opatření také na Mallorce, jednom z nejvyhledávanějších cílů pro jarní a letní turistické pobyty.

Místní tisk včera informoval, že letiště Son Sant Joan a přístav Palma jsou pod větší kontrolou policistů, jejichž hlídky s cvičenými psy prohledávají koše na odpadky či úschovny zavazadel.

Policie rovněž posílila ostrahu amerického konzulátu a misí dalších západních zemí, vlakových i autobusových nádraží, elektráren, plynáren a vodárenských zařízení. Strážci pořádku cíleně provádějí kontrolu totožnosti některých osob, jejich zavazadel a aut na ulicích.

O Velikonocích bude přítomnost policistů na ostrově zesílena i z toho důvodu, že jako každý rok je o svátcích na Mallorce očekávaná královská rodina. Konkrétní indicie pro bezprostřední ohrožení bezpečnosti či přítomnost muslimských extremistů na ostrově úřady zatím nemají. Nevylučují však, že by se mezi místními přistěhovalci mohli objevit sympatizanti radikálních skupin.

Prohlídky zavazadel na velkých nádražích a četníci procházející soupravami superexpresů TGV zevšedněly v těchto dnech ve Francii. Ministerstvo vnitra chce před velikonocemi poslat na nádraží a letiště další policejní posily, protože podobně jako každoročně i letos se o Velikonocích vydají milióny Francouzů ke svým příbuzným, či odpočívat na venkov. Karabiníci včera hlídkovali také poblíž římského Kolosea.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám