Hlavní obsah

EU v otázce Iráku připustila využití síly, jako poslední možnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Summit evropské patnáctky skončil podle mínění šéfů států a vlád úspěšně. Evropská unie hledala shodu v otázce Iráku, na kterou mají členové evropského uskupení rozdílné názory. Rozpory nakonec vyřešilo prohlášení, které má k dispozici ČTK, a ve kterém Unie připouští v otázce Iráku použití síly, avšak jako poslední možnosti.

Foto: Archiv JŠ Eufrat - poskytla Mgr. Lucie Nováčková

Nyní má Plzeň velký důvod k radosti. S novým zkušebním centrem přicházejí nové zkoušky, za kterými dříve uchazeči jezdili až do Prahy.

Článek

Režim Saddáma Husajna má tak podle Evropské unie poslední možnost, jak se zbavit zbraní hromadného ničení. EU upozornila Bagdád, že jen on bude odpovídat za následky, bude-li dál obcházet mezinárodní společenství a nevyužije tuto šanci. Patnáctka připustila, že v návratu zbrojních inspektorů do Iráku sehrálo klíčovou roli jednomyslné přijetí rezoluce 1441 Rady bezpečnosti OSN a zvyšování vojenské přítomnosti v Perském zálivu.

Inspekce nemohou trvat věčně

Zbrojní inspektoři musí podle evropských státníků dostat čas a prostor pro splnění své mise. Z návrhu prohlášení přitom vypadla výhrůžka Belgie, podle které by si měl Irák uvědomit, že čas se mu rychle krátí. Bagdád by však neměl spoléhat na shovívavost Unie, neboť ta prohlašuje, že inspekce nemohou trvat věčně, navíc bez plné spolupráce samotného Iráku.

Chirac vyhrožoval kandidátským zemím

Podle francouzského prezidenta Jacquese Chiraca byla tímto summitem překonána evropská "minikrize". Francie společně s Německem a Belgií patří k největším evropským odpůrcům válečného konfliktu v Iráku.

Chirac navíc v pondělí ostře odsoudil postoj kandidátů na členství v Unii. Kandidátské země podle Chiraca zaujaly proamerické postoje, čímž se zachovaly "lehkomyslně", "nevychovaně" a "propásly dobrou příležitost mlčet". Upozornil, že by to pro ně mohlo mít následky. Když se někdo hlásí do rodiny, měl by se s ní napřed poradit, než se připojí k americkému postoji, řekl prezident.

Prohlášení jako odpověď evropským občanům

Krizový summit EU svolalo Řecko, které Unii nyní předsedá. Řecký premiér Kostas Simitis prohlásil, že čas hraje proti iráckému režimu. Ten by si podle Simitise neměl dělat žádné iluze. "Měli jsme v úmyslu pozitivně odpovědět manifestantům v Evropě. Očekávání evropských občanů bylo naprosto jasné: očekávali společný postoj," řekl Simitis v narážce na rozsáhlé víkendové mírové manifestace. [celá zpráva]

Britský premiér Tony Blair zdůraznil, že Husajn má "poslední šanci odzbrojit mírovým způsobem." Podle premiéra Velké Británie, která je hlavním spojencem Spojených států, musí Irák stoprocentně respektovat rezoluci RB OSN.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám