Hlavní obsah

EU nezakročí proti Budapešti, píše německý Welt

Právo, mcm

Vzdor tlakům z různých zemí Unie zatím Evropská komise nezasáhne proti Maďarsku, které se stalo terčem výtek kvůli nedávno schválenému zákonu o mimořádných pravomocích v době epidemie. Napsal to deník Die Welt s odvoláním na informované zdroje v Komisi.

Foto: MTI

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Po zhodnocení norem o nouzovém stavu v době epidemie, které schválily další země EU, soudí právníci Komise podle Weltu, že v maďarském zákoně nejsou žádná konkrétní místa, jež by umožňovala porušování základních demokratických práv, a proto není třeba žádných přímých protiopatření z Bruselu.

Přesto list citoval nejmenované unijní činitele, kteří tvrdili: „Nouzová legislativa v Maďarsku nás znepokojuje. Budeme pečlivě sledovat, jak vláda uplatní opatření v praxi.“ V Maďarsku už v úterý nevládní lidskoprávní Maďarský svaz občanských svobod obvinil vládu, že využívá nových pravomocí k cenzuře informací o epidemii.

Evropská komise varuje Maďarsko. Kvůli viru nelze jít proti demokracii

Evropa

Komise ve středu zahájila nové řízení s Polskem kvůli zákonu o trestání soudců odmítajících justiční reformu. Řekla to místopředsedkyně Komise Věra Jourová, podle níž zákon omezuje nezávislost soudců a je v rozporu s právem EU. Polsko má dva měsíce na reakci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám