Hlavní obsah

Emise oxidu uhličitého jsou znovu na vzestupu

Právo, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celosvětový objem emisí oxidu uhličitého souvisejících s produkcí energie v prosinci meziročně lehce stoupl. Trend tak ukazuje, že pokles emisí, zaznamenaný během loňského roku díky pandemii, byl jen dočasný.

Foto: Petr Horník, Právo

Berlín chce v některých ulicích vyloučit emise z dieselových aut. (Ilustrační foto)

Článek

Podle Mezinárodní energetické agentury (IEA) byly emise z výroby a užívání ropy, plynu a uhlí loni v prosinci o dvě procenta vyšší než v prosinci roku 2019. Podle ní za tím stojí kombinace oživení ekonomik a absence plánů na výrobu energií z obnovitelných zdrojů.

Mazda vylepšila svůj unikátní motor, má vyšší výkon a nižší emise

AutoMoto

„To, co děláme, není dostačující, abychom celosvětově urychlili přechod k čistým energiím,“ podotkl Fatih Birol, výkonný ředitel IEA. „Pokud vlády rychle nepřijmou správnou strategii, může to ohrozit naši historickou příležitost, aby se rok 2019 stal definitivním vrcholem v globálních emisích,“ dodal podle agentury AP.

Výletní lodě přátelské k životnímu prostředí? Poháněly by je obří plachty

Cestování

Vědci spočítali, že emise CO2 v roce 2020 klesly o sedm procent. „Naše čísla ale ukazují, že se vracíme k uhlíkově náročné výrobě stejně jako předtím,“ uzavřel Birol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám