Hlavní obsah

Email varující před zkázou Columbie se k vedení NASA nedostal

HOUSTON

Jeden z inženýrů amerického NASA již dva dni před katastrofou raketoplánu Columbia upozornil své nadřízené na možnost problémů při přistání případně i nehody. Vyplývá to z interního emailu, jenž se do rukou komise vyšetřující zkázu Columbie dostal v pátek. K vedení NASA se ovšem varovný email vůbec nedostal.

Foto: Jan Kaše

Andělíček nad Sušicí

Článek

V komuniké, které dnes vydala NASA, se uvádí, že inženýr Robert Daugherty zabývající se bezpečností raketoplánu poslal svým nadřízeným e-mail, v němž je upozornil, že při startu Columbie 16. ledna v ochranném štítu levého křídla raketoplánu vzniklo poškození, které se může přetvořit v díru a při přistávání způsobit zvýšené zahřátí raketoplánu.

Daugherty s výbuchem nepočítal

Poškození mohlo být podle inženýra následkem nárazu různých odpadků ze vzduchu na ochranný štít raketoplánu. Daugherty odhadoval, že křídlo je poškozeno zhruba na ploše 17x76 centimetrů. Podle jeho odhadu se prasklina táhla právě přes hlavní izolační otvor. Daughertyho email však obsahoval pouze varování, že piloti mohou mít značné problémy během přistání s pravděpodobným poškozením pneumatik.

Možnost, že by se raketoplán rozpadl, inženýr nicméně nezmínil. O prasklině se v NASA ale vědělo. Odborníci úřadu tehdy dospěli k názoru, že poškození raketoplánu zřejmě není příliš významné a loď se může bezpečně vrátit na zem.

Odborníci se stále nemohou shodnout

NASA nyní zveřejnila i další dva emaily, které byly odeslány již po katastrofě. Jejichž autoři - rovněž inženýři úřadu - vyslovují názor, že poškození ochranného štítu raketoplánu zapříčinila vrstva ledu, která se vytvořila na palivové nádrži.

Další dokumenty NASA hovoří o tom, že raketoplán mohly zasáhnout až tři kusy pěnové izolace během startu.

Komise odborníků, která zkoumá příčiny neštěstí, v minulých dnech potvrdila, že přehřátí raketoplánu způsobila trhlina na ochranném štítu. Následkem toho raketoplán asi 16 minut před plánovaným přistáním vybouchl. Na příčiny vzniku trhliny zatím odborníci nemají jednotný názor.

Reklama

Související články

Prudký žár roztavil Columbii křídlo

Krátce předtím, než se raketoplán Columbia rozlomil a zřítil k zemi, řídící středisko zaznamenalo, že na levém křídle raketoplánu nefunguje kapalinový snímač...

Šéfové NASA ignorovali varování

Již loni v létě navíc bývalý technik NASA varoval, že zodpovědní úředníci ignorují požadavky na technickou bezpečnost vesmírných strojů. Žádal v této...

Výběr článků

Načítám