Hlavní obsah

Egypťané opět vyrazili do ulic, protestují proti mírnému trestu pro Mubaraka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Tisíce Egypťanů vyrazily v sobotu večer do ulic Káhiry a dalších měst na protest proti podle nich mírnému rozsudku pro exprezidenta Husního Mubaraka. Ten byl odsouzen k doživotního vězení za podíl na smrti demonstrantů během loňských protivládních protestů. Jeho synové a blízcí spolupracovníci byli soudem osvobozeni.

Foto: ČTK/AP

Egypťané opět vyrazili do ulic.

Článek

Manifestací se v největší míře zúčastnili stoupenci radikálního Muslimského bratrstva požadující rozsudek smrti a také aktivisté mládežnického hnutí, které se stalo hybnou silou loňských demonstrací. Jejich koordinátor Ibráhím Tamima řekl serveru Ahram Online, že je tímto jasné, že armáda chce udržet staré mocenské struktury u moci.

Kandidát na prezidenta Muslimského bratrstva Muhammad Mursí, který se dostal do druhého kola voleb, prohlásil, že podporuje "revolucionáře" a vyzval protestující, aby dál usilovali o prosazení změn v zemi. Rovněž přislíbil, že pokud zvítězí ve volbách, bude se snažit o shromáždění dalších důkazů odpovědnosti za smrt protivládních demonstrantů u nejvýše postavených činitelů bývalého režimu.

Foto: Reuters

Káhirské náměstí Tahrír se opět zaplnilo lidmi.

Mursí také obvinil svého soupeře v druhém kole voleb, posledního premiéra za Mubarakovy vlády Ahmada Šafíka, že se postaral o "uklizení" důkazů. Muslimské bratrstvo, které vyhrálo parlamentní volby v zemi, netají obavy, že Šafíkovým převzetím prezidentské funkce dosáhnou staré mocenské struktury svého vítězství.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pozůstalí obětí protestují před soudemVideo: Reuters

Společně se čtyřiaosmdesátiletým Mubarakem byl k doživotnímu vězení za podíl na smrti demonstrantů odsouzen i někdejší ministr vnitra Habíb Adlí. Naopak šest bývalých vysokých bezpečnostních představitelů egyptského režimu soud zprostil viny ze smrti protestujících. Souzeni také byli synové Mubaraka Gamál a Alá, kteří čelili obvinění z korupce. Soud je ale oba zbavil obvinění. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám