Hlavní obsah

Příští slovenský premiér Heger: Od vodovodních baterií a vodky až do čela vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Slovenský premiér Igor Matovič (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) v neděli oznámil, že si vymění funkce se současným ministrem financí Eduardem Hegerem. S tímto řešením vleklé vládní krize už souhlasily všechny strany vládní koalice.

Foto: Pool, Reuters

Eduard Heger

Článek

Příští slovenský premiér Eduard Heger (44) se narodil 3. května 1976 v Bratislavě. Vystudoval obchodní fakultu Ekonomické univerzity v Bratislavě.

V letech 1998 až 1999 pracoval jako manažer restaurace Kohútik a později byl manažerem v menších obchodních firmách. Podle Denníku N zastával například post asistenta ředitele firmy Intercomp Imex, která dovážela na Slovensko vodovodní baterie.

Matovič odstupuje

Zahraniční

V letech 2007 až 2016 působil jako manažer společnosti Old Nassau Imports, LLC. Heger zastupoval tuto slovenskou firmu ve Spojených státech, kam vyvážela luxusní vodku Double Cross. V nejlepších časech vyvážela firma do USA až 20 kontejnerů ročně, když v každém kontejneru bylo 9600 lahví.

Ve volbách v roce 2016 kandidoval za hnutí OLaNO a stal se poslancem parlamentu. Volby v roce 2020 hnutí OLaNO vyhrálo a Heger se stal ministrem financí ve vládě premiéra Matoviče.

Po náhlé smrti svého otce se Heger stal křesťanským aktivistou a vedoucím pastýřského týmu při bratislavském Dómu sv. Martina. Heger je na rozdíl od Matoviče umírněným politikem. „Je to jeden z nejslušnějších a nejpoctivějších politiků, jaké znám,“ vyjádřil se o Hegerovi Juraj Droba z koaliční strany Svoboda a Solidarita.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám