Hlavní obsah

Dva filharmonici zůstávají po nehodě autobusu v nemocnici

Mistelbach

Dva členové České filharmonie (ČF) zůstávají po nedělní nehodě autobusu u Mistelbachu v rakouské nemocnici. Zbytek umělců ze šestnáctičlenné skupiny z nemocnice propustili a ještě během nedělní noci je dopravil náhradní autobus domů. Pro některé hudebníky si přijeli příbuzní. V pondělí o tom informovala mluvčí ČF Kateřina Motlová.

BEZ KOMENTÁŘE: Nehoda autobusu v Rakousku s českými filharmoniky Video: Prima FTV

 
Článek

„V rakouských nemocnicích zůstávají dva filharmonici, ale i ti by se v nejbližší době měli vrátit do Prahy. Jejich stav je podle našich informací stabilizovaný a v dohledné době budou převezeni do České republiky,“ uvedla Motlová. Jedná se o člena skupiny bicích nástrojů a o tajemníka orchestru.

Část filharmoniků se autobusem vracela z Vídně do Prahy. Těžce zraněn byl i řidič autobusu, kterého hasiči vyprošťovali pomocí hydraulického záchranného zařízení. Dvanáct lidí se ze zdemolovaného autobusu dostalo bez pomoci záchranářů. Zranění byli transportováni do okolních nemocnic, pro jednoho z nich přiletěl vrtulník.

Foto: feuerwehr-schrick.at

Havarovaný autobus s českými filharmoniky

Příčina nehody dosud nebyla zjištěna, policie se ale domnívá, že havárii zavinil mikrospánek. Podle serveru Kurier.at řidič vyšetřovatelům řekl, že se mu udělalo náhle nevolno, a proto sjel ze silnice.

Na koncert do Vídně se vypravilo celkem 105 filharmoniků, šéfdirigent Jiří Bělohlávek a doprovod. Nyní pokračují bez 16 členů na turné do Polska. „Koncertní program následujících dnů by neměl být ohrožen,“ sdělila Motlová.

Reklama

Výběr článků

Načítám