Hlavní obsah

Drážďanská banka byla propojená s SS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DRÁŽĎANY

Nezávislí historici zveřejnili studii o roli Drážďanské banky za Hitlera. Vycházeli přitom z dosud tajných záznamů banky a z dalších archivů. Na studii mající 2400 stránek pracovali podle německé agentury DPA devět let a přinesli mnohá nepříjemná odhalení okolo vazeb banky na koncentrační tábor Osvětim a velitele SS Heinricha Himmlera.

Článek

"Jsme banka SS," uvedl výkonný představitel Drážďanské banky Emil Meyer v roce 1941.

"Drážďanská banka se stala hlavním ústavem financujícím představitele německé okupační moci v Polsku," uvádí Klaus Dietmar Henke, který se na studii podílel.

"Drážďanská banka jako i jiné banky Třetí říše byla velmi značně angažována na vyhánění lidí, genocidě a válce," uvedly noviny Die Welt, které otiskly úryvky studie. Banka přitom do počátku devadesátých let tvrdila, že nacisty podporovala jen v omezené míře.

Banka měla pouze námitky, když po nástupu moci Adolfa Hitlera v roce 1933 musela propustit židovské zaměstnance kvůli rasovým zákonům. Člen exekutivy Walter Frisch jim dokonce nařídil vyplatit kompenzace.

"Výsledky našeho výzkumu staví naši banku v éře nacismu do velmi kritického světa," řekl člen současného vedení finančního ústavu Wulfe Meier. "Popisuje věci, jak byly. Uznáváme, že je to pravda, i když bolestná. Banka přijímá morální odpovědnost." Drážďanská banka nyní patří do skupiny Allianz sídlící v Mnichově. Je druhá největší v Německu.

Reklama

Výběr článků

Načítám