Hlavní obsah

Dokumenty z kauzy Panama Papers začnou prověřovat novináři z několika českých redakcí

Právo, kub

Případ dokumentů týkajících se firem a peněz v daňových rájích uniklých z panamské společnosti Mossack Fonseca se nyní dostal na stůl týmu vzniklému napříč několika českými redakcemi. Ke spolupráci na zkoumání značného objemu dat přizval desítku redaktorů server Investigace.cz, který má díky své mezinárodní spolupráci jako jediný v Česku přístup do příslušné databáze.

Foto: Reinhard Krause, Reuters

Právní společnost Mossack Fonseca, z níž unikly dokumenty o majitelích firem v daňových rájích.

Článek

Síly se serverem spojí kromě redakce Práva také Hospodářské noviny, Česká televize, HlídacíPes.org, MF Dnes, Lidové Noviny, Český rozhlas, Samizdat a Respekt.

Skupina vznikla tento týden a od příštího se zaměří na analýzu informací týkajících se jmen a firem spojených s Českem. Těch je v databázi 283.

„Databáze Panama Papers obsahuje tisíce velmi důležitých dokumentů. Tuto příležitost bychom chtěli maximálně vytěžit. Proto jsme vytvořili tým lidí, kteří si důvěřují a jsou ochotni navzájem spolupracovat,“ napsala v tiskové zprávě ke vzniku projektu Pavla Holcová z Investigace.cz.

Tzv. offshore firmy nejsou v rozporu se zákonem 

Samotné zakládání tzv. offshore firem, tedy společností v daňových rájích, není v rozporu se zákonem. Podle odborníků to ale také může být cesta, jak se vyhýbat daňovým povinnostem nebo prostřednictvím firem fungujících jako prázdné schránky prát špinavé peníze.

Únik z právnické firmy Mossack Fonseca obsahuje obří sumu různých dokumentů, jako jsou smlouvy, akcie, nebo například mailová komunikace. Na analýze pracují novináři z několika zemí, kterých se týkají.

„Na firmu bylo podle shromážděných dat navázáno téměř 215 tisíc firem fungujících pouze jako schránky a více než 14 tisíc klientů,“ dodala Holcová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám