Hlavní obsah

Do EU vstoupí jen řecká část Kypru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NIKÓSIE

Referendum na Kypru rozhodlo, že se ostrov nesjednotí a do Evropské unie vstoupí je řecká, mezinárodně uznávaná jižní část země. Podle oficiálních výsledků plán na sjednocení podpořilo 64,9 procent kyperských Turků, ale jen 24,2 procenta Řeků. Proti bylo 35,1 procenta Turků a 75,8 procenta Řeků.

Foto: Natálie Zemanová
Článek

V turecké části činil počet oprávněných voličů 143 636 a v řecké 480 165.

"Evropská komise hluboce lituje, že kyperskořecké společenství neschválilo kompromisní řešení na řešení kyperského problému, ale respektuje demokratické rozhodnutí lidu," konstatuje prohlášení, které bylo vydáno v Bruselu. "Zůstala nevyužita jedinečná příležitost k vyřešení již dlouho se táhnoucího problému," uvádí se dále v dokumentu.

Zlepší se situace kyperských Turků

Také Spojené státy vyjádřily hluboké politování nad výsledky referenda. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Richard Boucher se domnívá, že neúspěch referenda je porážkou nadějí těch, kteří na ostrově hlasovali pro mírové vyrovnání., a řekl: "Chválíme všechny, kdo hlasovali pro přijetí plánu, a to zejména velkou většinu kyperských Turků, za jejich odvahu a za jejich volbu míru a usmíření." Boucher minulý týden sliboval, že USA zmírní sankce proti severní části Kypru, pokud jeho jižní část plán sjednocení nepřijme.

Evropská komise zároveň blahopřála kyperským Turkům. Podle EK výsledek referenda ukazuje, že kyperskoturecké společenství má zájem na vyřešení problému a přislíbilo, že posoudí zvýšení mezinárodní podpory pro severní část ostrova.

Podle tureckého ministra zahraničí Abdullaha Güla by po referendu mělo být zrušeno mezinárodní embargo na obchod se severní částí Kypru.

Prezident Severokyperské turecké republiky Rauf Denktaş, který sjednocení odmítal, nehodlá rezignovat. Prohlásil, že jeho kampaň proti plánu OSN dosáhla svého cíle. "Mezinárodní společenství by se po ztroskotání referenda mělo zříct prosazování sjednocení řecké a turecké části Kypru."

"Není to výhra, ani prohra, dnešní noc ale slavnostní nebude. Vyzývám kyperské Řeky i Turky, aby společně pracovali na sjednocení Kypru. Naše cesta nebude vystlána růžemi, ale neměli bychom se jí zříct," řekl kyperskořecký prezident Tasos Papadopulos, který ovšem plán OSN odmítal, neboť prý příliš zvýhodňoval kyperské Turky.

Očekávaný výsledek

Výsledky se očekávaly, prezident kyperských Řeků Tassos Papadopulos plán Kofiho Annana na sjednocení země odmítl a vyzval řecké voliče, aby hlasovali proti s tím, že ke sjednocení může dojít později, až  bude řecká část členem EU. Jen čtvrtina Řeků neuposlechla jeho výzvy.

Také prezident turecké Severokyperské republiky Rauf Denktaş odmítl plán OSN, jeho premiér a zejména většina kyperských Turků Annanův plán podporovali. 

Plán generálního tajemníka OSN Kofiho Annana počítal se vznikem konfederativního státu ještě před vstupem Kypru do Evropské unie tak, aby obě části mohly vstoupit do EU společně.

Kypr je rozdělen 30 let, když turecké jednotky obsadily v roce 1974 severní část ostrova poté, co kyperskořečtí pučisté svrhli vládu a usilovali o připojení ostrova k Řecku.

Reklama

Související články

Klíčové rozhovory o Kypru začaly

Na uzavřeném mezinárodním letišti v Nikósii začaly ve čtvrtek s napětím očekávané, klíčové rozhovory o sjednocení Kypru mezi představiteli oficiální,...

Rozhovory o sjednocení Kypru váznou

Kyperskoturecký předák Rauf Denktaş si v pondělí stěžoval, že při rozhovorech o znovusjednocení Kypru představitelé kyperských Řeků odmítli všechny jeho...

Jednání o sjednocení Kypru zkrachovalo

Kyperskoturecký předák Rauf Denktaš odmítl poslední verzi plánu OSN na opětovné sjednocení Kypru. Oznámila to ve čtvrtek kyperskoturecká agentura TAK....

Výběr článků

Načítám