Hlavní obsah

Diplomat USA přiznal, že v ČR prodával víza

ČTK, Milan Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký diplomat Alexander Meerovich ve čtvrtek přiznal, že v době, kdy pracoval jako konzulární úředník na velvyslanectví USA v Praze, vydával nezákonně víza. Oznámilo to v noci na pátek ministerstvo zahraničí Spojených států.

Foto: Jiří Šafránek

Obrazová publikace Pobečví v proměnách času II.

Článek

Meerovichovi hrozí podle agentury AP až desetiletý trest vězení a pokuta 250 000 dolarů. Na velvyslanectví v Praze působil v letech 1999 až 2002.

Mluvčí ministerstva zahraničí řekl, že Meerovichovo přiznání bylo předáno federálnímu soudu a že je výsledkem spolupráce mezi diplomatickou bezpečnostní službou při americkém ministerstvu zahraničí, úřadem pro konzulární záležitosti, velvyslanectvím v Praze, ministerstvem spravedlnosti a českou policií.

Jedná se o 80 lidí

Podle atašé amerického zastupitelského úřadu v České republice Lisy Hellingové se tomto období vydalo přes 112 tisíc víz.  "Dosavadní vyšetřování ukazuje, že se jednalo především o žadatele ukrajinské a slovenské národnosti. Meerovich hovoří asi o osmdesáti osobách. U žádné z nich se však neprokázalo, že by byla nějak spojena s terorismem. Naše pátrání po totožnosti těchto lidí a čísel jejich víz samozřejmě pokračuje. Věřím, že bude ukončeno v brzké době," dodala Hellingová.

Vyšetřování na americké půdě

Tisková mluvčí Policejního prezídia ČR Blanka Kosinová v pátek odpoledne řekla: "Naše policie se do dění kolem případu nijak výrazněji nezapojila. K vyšetřování totiž došlo z popudu americké strany a je v její plné kompetenci. Dále se jedná o diplomata, navíc působícího v budově zastupitelského úřadu, tedy na území USA. Od Američanů příslušníci našeho policejního útvaru obdrželi jisté poznatky, které se týkaly některých možných skutků na území České republiky. Nejednalo se však o žádný trestný čin," upřesnila Kosinová.

Reklama

Výběr článků

Načítám