Hlavní obsah

Devět let pro německého vraha české prostitutky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GERA

Trest devíti let vězení vynesl ve středu soud v duryňské Geře nad vrahem sedmnáctileté české prostitutky. Státní zástupce sice požadoval doživotní vězení, soud však došel k závěru, že ve 12 let starém případě šlo o náhodné zabití, nikoli o předem plánovanou vraždu.

Foto: Tomáš Bederka

Článek

V noci na 11. září 1993 odjel tehdy devatenáctiletý pachatel ukradeným autem do Česka, aby se zde levně "pobavil". Ve sporu o odměnu za prokázané služby však dívku nakonec uškrtil. Její tělo pak vyložil v lese u Františkových Lázní a odjel zpět do Německa. Tam auto odstavil v naději, že nebude nikdy vypátrán.

V průběhu procesu nyní třiatřicetiletý Němec spáchání zločinu zpočátku popíral, později se ale přiznal. Tvrdil nicméně, že netušil, že spor skončí smrtí dívky. Za její služby se údajně domluvili na odměně 50 marek, on však neměl přesně, a proto platil stomarkovou bankovkou v přesvědčení, že mu 50 marek vrátí. "Ona však vzala peníze a nic mi vrátit nechtěla," uvedl obžalovaný u soudu. "To přece nejde, aby člověk nedostal zpátky," dodal.

V autě se pak strhla pračka. "Chytil jsem ji pod krkem a najednou byla nějak v bezvědomí," vypověděl pachatel. Zabít dívku prý ale nechtěl. Jak se na jejím krku ocitl potah z volantu, díky němuž byl usvědčen, už se nepamatuje. Až do svého zatčení v loňském roce jsem doufal, že dívka rvačku přežila, tvrdil souzený.

To mu však soud odmítl uvěřit, protože další počínání obžalovaného, především schovávání nahého těla dívky v lese, tomu neodpovídalo. "Mohu pochopit, že se nechcete upamatovat. Tím se ale nic nespraví a věc lze prokázat," řekl soudce podle agentury DPA.

Majitel auta našel dívčin pas

Obžalovaný poté přiznal, že věděl, že je dívka mrtvá, proto ji v panice vyložil v lese a ujížděl zpátky do Durynska. Tam auto zase odstavil a majitel pak ve vypáčeném vozu našel ke svému překvapení dívčin pas a rtěnku. Tehdy to ale ještě k nalezení vraha nestačilo.

"V roce 2004 jsme znovu zpětně prověřovali všechny nevyřešené krádeže aut," vypověděl u soud německý kriminalista. Vyšetřovatelé přitom brzo přišli na stopu již víckrát trestaného muže a vyzvedli si jej na jeho pracovišti v Geře. Zprvu vše zapíral, když mu ale bylo prokázáno, že jeho DNA souhlasí se vzorkem z potahu volantu, přiznal se s verzí, že nevěděl, zda je dívka mrtvá. "Měli jsme nakonec dojem, že je rád, že se ze všeho může vypovídat," řekl kriminalista.

Státní zástupce dnes požadoval pro obžalovaného doživotí za vraždu, obhajoba očekávala sedm let za zabití. Zatím není jasné, zda se některá ze stran proti rozsudku odvolala.

Přiznáním pachatele se zřejmě soud urychlil, takže rozsudek byl vynesen již dnes. Podle původně oznámeného plánu soud počítal s tím, že proces může trvat do konce března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám