Hlavní obsah

Deset tisíc lidí protestuje v Kyjevě proti falšování voleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV

Nejméně 10 tisíc stoupenců opozičního prezidentského kandidáta Viktora Juščenka se v pondělí ráno shromáždilo v Kyjevě. Protestovali proti údajnému falšování výsledků voleb. Ústřední volební komise oznámila, že přerušuje sčítání hlasů. Vláda už v noci ke Kyjevu povolala armádu. Kolem města je nyní téměř osmnáct tisíc vojáků.

Foto: Alena Zavoralová
Článek

Po sečtení 71,8 procenta hlasů z nedělních prezidentských voleb na Ukrajině vede současný premiér Viktor Janukovyč nad opozičním kandidátem Viktorem Juščenkem jen těsným poměrem 48,89 ku 47,46 procenta hlasů.

Bezpečnostní opatření

Kabinet tvrdí, že jde o bezpečnostní opatření s cílem předejít nepokojům, které by mohly nastat po vyhlášení voleb.

V samotném Kyjevě je nyní 2,5 tisíce příslušníků speciálních ozbrojených sil. Rezidenti tvrdí, že v noci do metropole přijížděly v autobusech posily. Nyní je ale v ulicích klid.

Speciálně chráněna je i budova ústřední volební komise. Komplex je obehnán ostnatými dráty, hlídán kamerovým systémem a desítkami policistů. Na místě nechybějí ani vodní děla a transportéry.

Vítěz stále nejistý

Komise po zahájení sčítání v neděli večer nejprve oznámila jasné vedení opozičního kandidáta, později označovala za pravděpodobnějšího vítěze Janukoviče. Průzkumy uskutečněné u východů z volebních místností přitom předpověděly jasné vítězství Juščenka v poměru 54 ku 43 procentům. [celá zpráva]

Juščenko v noci na dnešek vyjádřil volební komisi nedůvěru a obvinil ústřední moc, že volby zmanipulovala. Vyzval své přívržence, aby dnes ráno uspořádali velkou demonstraci v centru Kyjeva.

"Volby jsou zfalšovány. Od ústřední volební komise se pravdy dočkat nemůžete," prohlásil na briefingu opoziční kandidát, který věří pevně ve své vítězství. O svém volebním úspěchu stejně tak podle vlastních slov nepochybuje ani jeho volební sok Janukovyč.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám