Hlavní obsah

Der Spiegel: Švédsko a Německo asi pomáhají Sýrii s atomem

Právo, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Švédské úřady podle posledního vydání německého týdeníku Der Spiegel už dva týdny vyšetřují podezření, že syrský prezident Bašár Asad zřejmě uskutečňuje tajný nukleární program se švédskou a německou pomocí. K témuž závěru údajně došla také americká zpravodajská služba CIA.

Článek

Firma Meab se sídlem u švédského Göteborgu a pobočkou v německých Cáchách měla bez povolení vyvézt do Sýrie čisticí zařízení pro kyselinou fosforečnou v hodnotě kolem čtyř miliónů eur (asi 128 miliónů korun).

Majitel podniku Hans Reinhardt (68), jeden z vedoucích švédských jaderných chemiků, tvrdí, že jeho zařízení se používá při výrobě umělých hnojiv k chemickému oddělení minerálů.

Zařízení však převzala a provozuje Syrská komise pro atomovou energii (AECS), která je již zkušebně nastartovala v lednu ve svém výzkumném atomovém centru v Homsu. Na stavebně podobném provedení v atomové firmě Ransatd Mineral ve švédském Skövde se svého času získával uran. Podnik již byl mezitím zastaven.

V letech 1999 až 2002 se zde školili syrští technici včetně současného šéfa AECS Ibráhíma Usmána. Jejich cvičným materiálem, na němž se učili, byl kontaminovaný odpad z německé atomové továrny v Hanau - 40 tun odpadu s obsahem uranu, které společnost Siemens s povolením německého Spolkového úřadu pro ochranu před zářením vyvezla do Skövde.

Reklama

Výběr článků

Načítám