Hlavní obsah

Demonstraci policistů rozháněli policisté

ATÉNY

Přes dvě stě řeckých policistů, hasičů a příslušníků pobřežní stráže demonstrovalo v noci na čtvrtek před ministerstvem hospodářství v Aténách. Protože blokovali vchody do ministerstva, zasáhly proti nim slzným plynem pohotovostní oddíly policie. Pět demonstrantů utrpělo zranění. Rebelové požadují zvýšení platů.

Článek

Demonstraci "svolal" navržený vládní rozpočet na rok 2004, kabinet v něm totiž mimo jiné škrtl "rizikový příplatek", který policisté dosud dostávali. Protože pracovníci uvedených tří profesí nesmějí podle zákona stávkovat, hodlají za své zájmy demonstrovat tři noci.

Tvrdý střet

Regulérní demonstrace se konala ve středu večer před aténskou univerzitou, kde se sešlo na 600 policistů, hasičů a pohraničníků. Pochodovali pak k náměstí Syntagma v centru, kde sídlí ministerstvo hospodářství. Poté se většina účastníků rozešla, radikálnější třetina ale "oblehla" ministerstvo. Proti této části pak zasáhl pohotovostní oddíl.

Střet, který trval asi dvě hodiny, byl poměrně tvrdý a vyžádal si zranění na straně demonstrujících - čtyři policisty a jednoho poslance, který podpořil jejich požadavky. Podle agentury AP museli být hospitalizováni s respiračními potížemi. Předák řeckých policejních odborů Dimitris Kyriazidis označil zásah pořádkových jednotek za nepřiměřený a "ostudný", odsoudil i nasazení slzného plynu.

"Pokud mají alespoň trochu smyslu pro zodpovědnost, podají demisi," řekl na adresu vedení řecké policie. Upozornil, že policejní odbory jsou rozhodnuty zažalovat velitelské složky zásahových jednotek i některé policisty. "Chovali se jako roboti", konstatoval Kyriazidis. Dodal, že vláda sílu rebelů ukáže ještě během jednání o zajištění bezpečnosti během olympijských her v Aténách, které budou již příští rok. "Tři sta euro měsíčně opravdu nestačí jako důstojný plat," dodal.

Země ve stávce

V Řecku se tento týden koná série stávek, především zaměstnanců ve státním sektoru. Začala už v pondělí stávkami učitelů a metařů v Aténách, pokračovala v úterý stávkou taxikářů. Nemocnice a rychlá záchranná služba fungují jen s minimem lékařů, kteří chtějí stávkovat až do čtvrtka. Kvůli stávce zaměstnanců ministerstva kultury byly tři dny uzavřeny dvě nejnavštěvovanější památky Řecka - Akropole v Aténách a palác Knósos na Krétě.

Vláda Kostase Simitise nemá prakticky žádnou možnost rozpočet změnit a nehodlá stávkujícím ustoupit. Již počátkem září ohlásila široký plán sociálních opatření, který ji přijde na sumu odpovídající 1,5 procentu hrubého domácího produktu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám