Hlavní obsah

Dánská exministryně pro migraci po rozsudku vězení přišla i o poslanecký mandát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Dánští zákonodárci při úterním hlasování vyloučili z parlamentu bývalou ministryni pro migraci Inger Stöjbergovou, která stála za tvrdou imigrační politikou. Informovala o tom agentura Reuters. Speciální soud minulý týden poslal političku na 60 dnů do vězení za to, že v roce 2016 nezákonně nařídila rozdělení párů žádajících o azyl, pokud v nich byl nejméně jeden z partnerů nezletilý.

Foto: Profimedia.cz

Inger Støjbergová

Článek

„Došli jsme k závěru, že rozsudek nad Inger Stöjbergovou je neslučitelný s poslaneckou funkcí,” řekl v parlamentu Jeppe Bruus, mluvčí vládnoucích sociálních demokratů.

Soud zabývající se pouze činy bývalých nebo současných členů dánské vlády uvedl, že někdejší ministryně plošným nařízením pro páry bydlící společně v azylových centrech vědomě porušila dánské zákony a evropskou Úmluvu o ochraně lidských práv a základních svobod. Podle nich totiž párům musí být poskytnuto právo na individuální zhodnocení jejich případů.

Migranti v Dánsku si budou muset dávky odpracovat

Evropa

Stöjbergová své rozhodnutí zdůvodnila obavami, že mohlo jít o nucené sňatky. Opatření se mělo původně týkat 32 párů, kde jeden z partnerů ještě nedosáhl plnoletosti, nakonec bylo rozděleno 23 z nich, než byla tato politika po několika měsících zastavena.

Pro odvolání Stöjbergové se vyslovili i poslanci z její Liberální strany. "Radši budu odvolaná svými kolegy tady v parlamentu, protože jsem se snažila chránit některé dívky, než aby mě odmítli lidé v Dánsku za to, že jsem před věcí zavírala oči," řekla po hlasování Stöjbergová.

Sýrie je bezpečná, rozhodlo Dánsko a začalo vracet migranty

Evropa

Reuters uvádí, že až si trest odpyká, bude se moci znovu ucházet o poslanecký mandát. "Nemyslete si, že jste o mně slyšeli naposledy," prohlásila Stöjbergová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám