Hlavní obsah

Damašek: Při izraelském osřelování Sýrie zemřelo pět lidí včetně civilisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při pátečním izraelském ostřelování oblasti na západě Sýrie zemřelo pět lidí včetně jednoho civilního obyvatele, uvedla podle agentury Reuters syrská státní média s odvoláním na prohlášení syrské armády. Dalších sedm lidí včetně dítěte utrpělo zranění, informovala dále armáda.

Foto: Reuters

Střela nad Sýrií (ilustrační foto)

Článek

Útok se odehrál večer kolem půl deváté místního času (asi 19:30 SELČ) a cílil na oblast u města Masjáf v provincii Hamá. Některé rakety sestřelil syrský systém protivzdušné obrany, informovala podle agentury AP syrská média.

Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která sleduje válku v Sýrii, uvedla, že izraelské letectvo vypálilo nejméně osm raket, které zasáhly sklady zbraní a objekty íránských milic v okolí Majsáfu. Útok způsobil několik požárů a na místo byly vyslány sanitky.

Sýrie čelila raketovému útoku

Blízký a Střední východ

Izraelská armáda se k útoku zatím nevyjádřila. Podle SOHR jde o 12. útok Izraele na syrské území od začátku roku.

Agentura AP připomíná, že Izrael za poslední roky podnikl stovky raketových útoků proti cílům v Sýrii, k těmto operacím se ovšem nehlásí. Přiznává ale, že útočí na základny milic napojených na Írán, jako je třeba libanonské militantní hnutí Hizballáh. Tato skupina bojuje v asi 11 let trvající občanské válce v Sýrii na straně syrského prezidenta Bašára Asada. Íránskou přítomnost u svých hranic Izrael považuje za cosi naprosto nepřijatelného a kvůli ní považuje útoky na infrastrukturu a zbraně svého úhlavního nepřítele na syrském území za opodstatněné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám