Hlavní obsah

Další represe proti opozici v Bělorusku: dobrovolníky Lukašenkova soupeře odsoudili na pět let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Soud v Minsku poslal ve čtvrtek na pět let za mříže čtyři dobrovolníky štábu Viktara Babaryky, který kvůli obvinění z korupce nemohl kandidovat v loňských prezidentských volbách. Informovala o tom běloruská lidskoprávní organizace Vjasna.

Foto: Profimedia.cz

Loňský volební plakát Viktara Babaryky

Článek

Ihar Jarmolav, Dzmitryj Kanapelka, Uladzislav Karecki a Mikalaj Sasev byli shledáni vinnými z přípravy masových nepokojů a odsouzeni k pěti letům ve vězeňské kolonii. Soudkyně kromě toho nařídila konfiskaci automobilu Jarmolavovy matky.

Babaryka oznámil loni svůj záměr ucházet se o funkci prezidenta v srpnových volbách, jako kandidát se však nemohl zaregistrovat. Byl totiž obviněn z korupce v souvislosti vyšetřováním vedeným proti bance, v jejímž čele dříve stál.

Kandidatura na prezidenta nebyla loni umožněna například ani dalšímu rivalovi autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka, známému blogerovi Sjarheji Cichanouskému. Místo něho nakonec kandidovala jeho žena a současná hlavní tvář demokratického Běloruska Svjatlana Cichanouská.

Cichanouská vystoupila v Senátu. Přinesla fotky pronásledovaných disidentů

Domácí

Podle běloruských úřadů zvítězil v loňských volbách Lukašenko, opozice ale hlasování považuje za zfalšované, odmítla ho uznat i Evropská unie. Mnozí mají za skutečnou vítězku voleb Cichanouskou.

Při násilném potlačování následných protestů zadržely pořádkové síly přes 33 tisíc lidí a řada představitelů opozice musela opustit zemi nebo byla uvězněna. Západ uvalil na špičky režimu nové sankce, ale Lukašenko, podporovaný Ruskem, odmítl odstoupit.

Reklama

Výběr článků

Načítám