Hlavní obsah

Crash testy s mrtvými pobouřily Rakousko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Lidské mrtvoly opakovaně využili vědci Technické univerzity ve Štýrském Hradci při vývoji figurín pro nárazové testy automobilů. Testy probíhaly v uplynulých letech a byly dočasně ukončeny až po zveřejnění informací, uvedla minulý týden rakouská televize ORF.

Foto: Jana Vančatová

Kostel Nalezení sv. Kříže, jedno z libereckých zastavení VIA SACRY

Článek

Pracovníci institutu ve spolupráci s ústavem soudního lékařství použili nejméně dvě desítky mrtvol při testech akcelerace vozů, jejichž rychlost během zkoumání prý ale nepřesáhla 15 kilometrů v hodině.

Podle zaznamenaného pohybu těl lze upravovat i figuríny, aby se pohybovaly stejně, a maximálně tak při zkouškách odpovídaly pohybu skutečných lidí.

"Pokud reálně nezobrazují člověka, tak jsou špatně navrženy," řekl vedoucí institutu Hermann Steffan, který obhajoval postup svých kolegů. Nesdělil však, zda pozůstalí věděli o tom, že těla jejich zemřelých příbuzných se používají při vývoji figurín.

Vědci tvrdí, že s mrtvolami zacházeli opatrně. Případem se přesto začala zabývat etická komise lékařské univerzity. Ta má po důkladném prozkoumání rozhodnout o přípustnosti dalších testů s těly zemřelých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám