Hlavní obsah

V Irsku vyvíjejí tabletku, která má zamezit šíření viru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dublin

V Irsku se možná chystá velký průlom v boji s pandemií koronaviru. Farmaceutická firma MSD (Merck) je v „pokročilém stádiu” vývoje léku, který by zamezil přenosu viru na další osoby. Své poslanecké kolegy o tom informoval na středeční schůzi irský vicepremiér a lékař Leo Varadkar.

Foto: Profimedia.cz

Irský vicepremiér Leo Varadkar

Článek

Podle informací irské odnože deníku Daily Mail, který na zprávu upozornil, by měl oním lékem být Molnupiravir. Ten funguje tak, že záměrně vyvolává chyby při kopírování genetické informace virové RNA. To viru znemožňuje se dále šířit a přenést na ostatní.

V současnosti je vývoj ve druhé ze tří fázi. Lék by měl být podáván orálně formou tabletky. První výsledky účinnosti budou k dispozici nejpozději v březnu letošního roku. Vědci lék původně vyvíjeli proti chřipce.

Lék z protilátek, který podali Trumpovi, má stoprocentní úspěšnost

Koronavirus

Vicepremiér Irska Varadkar o příznivém vývoji léku informoval na schůzi svých kolegů z vládní strany Fine Gael. Před svým působením v politice pracoval jako lékař.

Irský premiér šel kvůli koronaviru znovu dělat lékaře

Koronavirus

K této profesi se (tehdy ještě jako předseda vlády) částečně vrátil i v průběhu pandemie.

Společnost Merck, která za medikamentem stojí, nedávno přerušila přípravu dvou experimentálních vakcín poté, co data z testování ukázala, že nevytvořily dostatečně silnou imunitní reakci. Farmaceutický gigant působí v šesti irských městech.

Reklama

Výběr článků

Načítám