Hlavní obsah

Covid polyká vesmírný kyslík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedostatek kapalného kyslíku ve Spojených státech, který potřebují nemocnice pro péči o pacienty s covidem-19, by mohl ohrozit plánované starty raket společnosti SpaceX. Napsal to zpravodajský portál Space.com s odvoláním na prezidentku a provozní ředitelku firmy Gwynne Shotwellovou.

Foto: Rocket Lab, Reuters

Start rakety (ilustrační foto)

Článek

Tekutý kyslík využívají jako součást paliva i další provozovatelé raket, nikoli jen SpaceX. „Letos nás skutečně postihne nedostatek tekutého kyslíku pro starty,“ potvrdila podle webu Space.com Shotwellová.

„Určitě zajistíme, aby nemocnice měly tekutý kyslík, který potřebujeme i my. Ale kdokoli máte kapalného kyslíku nazbyt, můžete mi poslat e-mail?“ dodala.

Shotwellová nespecifikovala dopady, které by nedostatek kapalného kyslíku mohl mít na nadcházející plán startů raket SpaceX. Společnost již pozastavila vypouštění dalších internetových satelitů Starlink, jako důvod ale uvedla přidání laserů do těchto aparátů.

Práci amerických astronautů v otevřeném kosmu zmařil skřípnutý nerv jednoho z nich

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám