Hlavní obsah

Nad Španělskem se stahují mraky, covid opět ohrožuje tamní turistiku

Právo, nek

Nad Španělskem jako turistickou destinací se opět stahují mraky. Země se v posledních dnech potýká s výrazným růstem počtu nakažených koronavirem, který dosahuje 215 v přepočtu na 100 tisíc obyvatel za dva týdny. U Česka tento ukazatel činí osmnáct.

Foto: Reuters

ilustrační foto

Článek

Francouzský ministr pro evropské záležitosti Clément Beaune už vyzval spoluobčany, aby nejezdili na dovolenou do Španělska ani Portugalska, kde je situace ještě horší.

„Ty, kteří si dosud nezařídili dovolenou, vyzývám, aby se Španělsku a Portugalsku vyhnuli,“ řekl Beaune pro televizní stanici France 2.

Francie mezitím zvažuje zpřísnění podmínek pro vstup na své území pro cestující z těchto dvou zemí. O striktnějších pravidlech by mohla rozhodnout bezpečnostní rada, která zasedne v pondělí.

Změny na mapě cestovatele: Španělsko je rizikové, šest zemí Evropy zelená

Evropa

Vůči Španělsku přitvrdilo také Německo, které označilo celou zemi včetně Baleárských ostrovů za rizikovou oblast. Dosud to platilo jen pro šest ze 17 španělských regionů. Příslušné rozhodnutí přijal včera berlínský Institut Roberta Kocha, který plní úlohu státního ústavu pro kontrolu nemocí a prevenci.

Španělské úřady přisuzují vyšší denní přírůstky nedodržování hygienických opatření, například nošení roušek či udržování rozestupů.

Poukazují také na fakt, že nákaza se šíří hlavně mezi mladými lidmi, u kterých je nižší proočkovanost proti covidu. Madrid se proto snaží vakcinaci této věkové kategorie co nejvíce urychlit. Podobně jako v dalších zemích začíná i ve Španělsku převládat varianta delta.

Studentské večírky na Mallorce rozšířily koronavirus mezi mladými Španěly, dalo se tomu předejít

Evropa

Španělská ministryně průmyslu, obchodu a turistiky Reyes Marotová ale varování před cestami do Španělska odmítla s tím, že její země je pro turisty nadále bezpečná.

„Zahraniční vlády by neměly bít na poplach. Stran udílení doporučení by se mělo postupovat obezřetně, protože epidemickou situaci nelze hodnotit pouze na základě nových případů v přepočtu na obyvatele,“ zdůraznila Marotová pro rozhlasovou stanici RNE.

Dodala, že nynější vzestup počtu nakažených nezatěžuje nemocnice.

Katalánsko zavřelo diskotéky

Španělská ministryně zdravotnictví Carolina Dariasová už dříve odmítla zavedení plošných opatření na celém území, například zákaz nočního vycházení. Rozhodovat musí jednotlivé regiony podle epidemické situace, zdůraznila.

Některé oblasti už ke zpřísnění přikračují. Například Katalánsko na dva týdny zavřelo noční kluby a diskotéky. Madridský region chce posílit osvětovou kampaň mezi mladými.

Cestovní ruch patří k důležitým odvětvím španělské ekonomiky. Na tvorbě hrubého domácího produktu se podílí zhruba dvanácti procenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám