Hlavní obsah

Columbia byla poškozena dříve, než se soudilo

Novinky, Jan Horák, CNN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HOUSTON

Raketoplán Columbia byl zřejmě poškozen dříve, než se zatím předpokládalo, oznámil ve středu tým vyšetřovatelů tragédie z 1. února. Podle šéfa vyšetřovací komise admirála Hala Gehmana je nyní jasné, že byla poškozena více než jedna žáruvzdorná kachlička na tepelném štítu raketoplánu, což vedlo k poškození křídla a k rozpadu stroje nad Texasem.

Foto: Hynek Mojžíš

Tradiční Josefovské trhy, které vyvrcholí Apriliádou, začínají v Plzni na náměstí Republiky již příští středu 30. března.

Článek

Gehman uvedl, že nová informace pochází z údajů shromážděných ze senzorů na povrchu raketoplánu. Tyto údaje ukázaly, že aerodynamická kontrola povrchu byla napadena dříve, než se původně soudilo.

Zkáza přišla dříve

"To možná znamená, že raketoplán byl "poraněn" dříve, než jsem mysleli," řekl šéf komise. Dodal, že zkoumání téměř 20 tisíc kusů trosek z raketoplánu ukázalo, že zřejmě bylo poškozeno více žáruvzdorných kachliček."Jsme si naprosto jisti, že ztráta jedné kachličky nemohla způsobit tolik žáru, kolik ho bylo vidět na levém křídle."

Důvod zatím nikdo nezná

Gehman dodal, že vyšetřovatelé stále pátrají po tom, co mohlo vést k poškození raketoplánu, a jsou frustrováni tím, že po více než měsíci vyšetřování se jim to zatím nepodařilo zjistit. Zároveň dodal, že jeho největší "noční můrou" je, že se nakonec vyšetřovatelům podaří přesně zjistit, jaká část raketoplánu byla poškozena, ale ne proč byla poškozena.

Reklama

Související články

NASA identifikovala kus levého křídla Columbie

NASA identifikoval část levého křídla raketoplánu Columbia, jehož počáteční poškození zřejmě vedlo k destrukci celého kosmického plavidla při pokusu o přistání...

Výběr článků

Načítám