Hlavní obsah

NASA identifikovala kus levého křídla Columbie

Novinky, Jan Horák, DPA, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

NASA identifikoval část levého křídla raketoplánu Columbia, jehož počáteční poškození zřejmě vedlo k destrukci celého kosmického plavidla při pokusu o přistání 1. února. Část o velikosti asi 70 x 65 cm, která pochází z náběžné hrany levého křídla, byla nalezena již v pátek, ale identifikovat se ji podařilo teprve v pondělí.

Foto: Zdeněk Kolář

Ledové kry na Otavě v Sušici, pohled z nábřeží směrem ke klášteru.

Článek

"Je to špička levého křídla. Byla nalezena asi 300 km východně od Forth Worthu v Texasu," řekl zástupce ředitele NASA Michael Kostelnik.

Mezi dalšími významnými nálezy je jeden z počítačů raketoplánu, který nyní analyzují pracovníci Johnsonova kosmického střediska. Šlo o počítač určený na palubě Columbie pro "všeobecné účely". Podle Kostelnika se zachoval "v docela dobrém stavu".  

Trosky putují na Floridu

V pondělí NASA začal svážet trosky raketoplánu nalezené v 800 kilometrů dlouhém pruhu ve státech Texas a Louisiana do Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. Přes 12 tisíc kusů trosek má být od zítřka sestavováno v leteckém hangáru.

V texaském okrese Nacogdoches našel v pondělí jeden místní farmář na svém pozemku asi 100 kusů trosek a údajně i lidské pozůstatky. Místní úřady k tomu nesdělily žádné podrobnosti, ale NASA oznámil, že již byly nalezeny části ostatků všech sedmi astronautů.  

Policista kradl kachle z raketoplánu

V Texasu byl mezitím zatčen policista podezřelý z krádeže trosek raketoplánu. Podle tisku prý odcizil několik kachlů z tepelného štítu a další části trosek, na jejichž hledání byl nasazen. Dvě osoby obviněné z podobného deliktu a zatčené již minulý týden nyní čekají na rozhodnutí soudu. Hrozí jim až deset let vězení a pokuta do 250 tisíc dolarů (asi 7,75 miliónu korun).  

Majitelé fotek se bojí o autorská práva

NASA dále studuje více než 1500 snímků a videozáznamů Columbie při osudném sestupu do atmosféry. Shromažďuje také snímky od dalších vládních agentur a od veřejnosti, které by mohly napomoci vyšetřování. Ředitel NASA Sean O'Keefe v pondělí řekl, že někteří jednotlivci úřad kontaktovali, ale zatím nepředali své snímky v obavě z toho, že by přišli o autorská práva. "Již jsme zajistili, jak na to rychle vyslat právníky," řekl, O'Keefe.  

Ramon pohřben nedaleko Nazaretu

Izraelský astronaut Ilan Ramon, jehož tělesné ostatky byly jako první identifikovány a v pondělí přepraveny do Tel Avivu, byl v úterý v úzkém rodinném kruhu pohřben v městečku Nahalal, ležícím asi deset kilometrů západně od Nazaretu na severu Izraele. Na místním hřbitově je pohřbena řada izraelských osobností, mimo jiné i někdejší ministr obrany Moše Dajan. Ramon (48) po sobě zanechal ženu a čtyři děti ve věku od pěti do 15 let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám