Hlavní obsah

Člen ochranky nezasáhl proti atentátníkovi na koncertě Ariany Grande. Bál se obvinění z rasismu

– Manchester
Novinky, drk

Bombovému útoku v Manchester Areně v květnu 2017, při kterém zemřelo 22 lidí a dalších 119 utrpělo zranění, předcházela série osobních pochybení. Vyplývá to ze zprávy veřejného vyšetřování, které nařídila britská ministryně vnitra. Jeden z členů ochranky si podezřelého chování atentátníka Salmana Abediho všiml, ale údajně se bál, že bude nařčen z rasismu, když ho konfrontuje.

Foto: Profimedia.cz

Archivní fotografie atentátníka Salmana Abediho

Článek

Bombový útok 22. května 2017 na konci koncertu americké zpěvačky Ariany Grande spáchal místní rodák Salman Abedi, který byl libyjského původu. V době útoku mu bylo 22 let, při činu zemřel.

Veřejné vyšetřování vedl renomovaný soudce a někdejší advokát Sir John Saunders.

Útoku předcházela celá řada „promeškaných příležitostí”, při kterých šlo Abediho zadržet, srhnul závěry Saunders.

Detonátor, baterie a modrý batoh. Deník zveřejnil snímky bomby použité v Manchesteru

Zahraniční

Odpovědnost za pochybení podle něj nese společnost SMG, která arénu provozuje, dále pak bezpečnostní agentura Showsec, která na koncert najala neproškolenou ostrahu, a nakonec i britská dopravní policie (BTP), jejíž strážníci se na místě chovali laxně.

Nelze ale ignorovat i „selhání jednotlivců”, upozornil Saunders.

Zabránit útoku možná nešlo, ale předejít tolika mrtvým ano

Pár minut před odpálením bomby si všiml jistý Christopher Wild, který z koncertu vyzvedával svou dceru, že se Abedi chová zvláštně. Měl na sobě velký batoh a úmyslně se stranil lidí, což se Wildovi zdálo podezřelé. Šel se proto Abediho zeptat, ten mu ale neodpověděl a přesunul se jinam.

Wild proto na Abediho upozornil dva mladé členy ochranky, ti ho ale odbyli. „Řekli mi, že o něm ví, a to je tak všechno,” řekl vyšetřovatelům Wild. Podle Saunderse nereagovali „dostatečně rozhodně a efektivně, jak měli”.

„Ti, kdo za bezpečnost arény odpovídali, měli označit Salmana Abediho jako hrozbu a přistoupit k razantnímu zásahu,” uvedl Saunders.

„Kdyby se tak stalo, Abedi by pravděpodobně své zařízení sice stejně stihl detonovat, ale počet mrtvých a zraněných by byl nejspíše nižší,” řekl Saunders.

Pochybení bylo ale víc. Další člen ochranky Kyle Lawler řekl vyšetřovatelům, že měl ohledně Abediho „divný pocit”, protože působil „neposedně” a nervózně, když se na něj někdo podíval. Lawler se ale bál, že bude osočen z rasismu, pokud by Abediho konfrontoval.

Policisté ho mohli chytit, místo toho šli na kebab

Kamerový systém arény byl tak špatně nastavený, že umožnil atentátníkovi se na hodinu schovat ve vestibulu bez toho, aby byl vidět na záznamech. Ruku v ruce s tím vyšetřovatelé zkritizovali ostrahu za to, že ve vestibulu neprovedla kontrolu půl hodiny před koncem koncertu, kdy k výbuchu došlo.

Foto: Profimedia.cz

Záběry ze stanice Victoria, na kterých jsou čtyři dopravní policisté. Nejméně jeden z nich měl přitom být ve vestibulu arény, kde čekal Abedi.

Ve vestibulu arény měl podle pokynů být alespoň jeden ze čtyř dopravních policistů, kteří se v blízkosti arény pohybovali. Kdyby tam byli, Abediho by si nejspíše všimli. Zarážející skutečností pak je, že dva z policistů přiznali, že si odešli na dvouhodinovou pauzu na kebab.

Policistka mohla zabránit teroristickému útoku, místo toho si jela pro kebab

Evropa

Saunders ve zprávě z vyšetřování doporučuje, aby zákonodárci výrazně zpřísnili povinnosti pro členy ostrahy, kteří mají bezpečnost takovýchto akcí na starost. Teroristický útok označil za „zvrácený čin inspirovaný deformovanou ideologií takzvaného Islámského státu”.

Saunders řekl, že cílem vyšetřování nebylo hledat obětního beránka. Zodpovědnost za smrt 22 nevinných lidí má Abedi a jeho mladší bratr Hashem, který si za napomáhání tohoto zvěrstva odpykává doživotní trest.

Bratr útočníka z Manchesteru plánoval další teror

Zahraniční

Bývalý přední soudce ale poznamenal, že nelze ignorovat to, že lidé, kteří měli za úkol chránit účastníky koncertu, nedosáhli standardu, který se od nich očekával.

Čtvrteční zpráva je pouze první ze tří, které vyšetřovatelé hodlají zveřejnit. Dalšími bude zpráva o jednotlivých obětech a následně pak analýza toho, jestli bylo možné teroristickému útoku nějak předejít.

Reklama

Výběr článků

Načítám