Hlavní obsah

Čína ve střehu. Nákazy lámou rekordy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pevninská Čína hlásí nejvyšší počet nových nákaz covidem-19 od první vlny koronaviru před dvěma lety.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Covidová jednotka v Hongkongu

Článek

Ve čtvrtek Úřady oznámily přes tisíc případů lokálního přenosu nemoci. Většina z nich (703) byla bezpříznaková, dalších 397 bylo symptomatických, nikdo s covidem nezemřel, upřesnila Čínská národní zdravotnická komise (NHC). Za pátek pak bylo nových případů přes 1500.

Covid v Česku: Čísla mírně stoupají

Koronavirus

Čínská čísla jsou sice nesrovnatelně nižší než ta v západních zemích, i tak jde ale pro Čínu o nejvyšší počet případů od února 2020.

Hongkong se stabilizuje

Nová vlna nejpronikavěji postihla města Čching-tao v provincii Šan-tung na východním pobřeží, Tung-kuan v provincii Kuang-tung na jihu a Ťi-lin ve stejnojmenné provincii na severovýchodě.

Podle médií bylo za nezvládnutí šíření epidemie v okrese Laj-si v Čching-tao pokáráno či přeloženo 17 úředníků včetně zástupce starosty či místního stranického šéfa. O místo přišli také ředitel a zástupce jedné místní střední školy poté, co se zde nakazila část žáků. „Jejich pracovní etika nebyla praktická a nedrželi se striktně protokolů,“ vysvětlila NHC.

Ve školách už neplatí covidová opatření, končí i roušky. Jak to bude s žáky z Ukrajiny?

Věda a školy

Úřady kvůli pouhým dvěma případům nákazy nařídily navíc uzávěru devítimilionového Čchang-čchunu v provincii Ťi-lin. Čínská finanční metropole Šanghaj včera oznámila, že místní školy přejdou kvůli šíření koronaviru k výuce na dálku.

Daleko hůře než pevnina je ale na tom Hongkong, který v pátek potvrdil přes 29 tisíc případů infekce a 196 úmrtí spojených s koronavirem (z toho 148 neočkovaných). Na webu se objevily fotografie těl ve vacích ležících na pokoji spolu s pacienty, načež správa nemocnic přiznala, že márnice mají problém vypořádat se s vysokými počty obětí. „Jde však o snímky z dřívějška, situace je už vyřešena,“ upřesnila správa.

Exponenciální růst nákaz se nyní ve městě ve velké míře podařilo zastavit, zdůraznil Liang Wan-nien, vysoký představitel NHC, který sem byl vyslán z pevninské Číny. Počet denních případů podle expertů kulminoval už začátkem měsíce.

Malajsie se po dvou letech otevře turistům. Ale jen očkovaným

Cestování

Hongkong se po vzoru pevninské Číny drží strategie tzv. „dynamického nulového covidu“ – úřady připouštějí, že se nové případy nákazy budou nadále objevovat, okamžitě však proti nim zasahují masovým testováním a lokálními lockdowny.

Zejména v kosmopolitním Hongkongu, jehož status hlavního finančního centra regionu závisí na propojení s okolním světem, zaznívají výzvy k „soužití s covidem“. Správa města je ovšem rozhodnuta se nulového covidu držet, aby tím dosáhla znovuotevření hranic s pevninou.

Paxlovid letos na pultech

Čínský premiér Li Kche-čchiang v pátek odmítl odpovědět na otázku, jestli má Čína připravený plán znovu se otevřít světu. „Naše preventivní a kontrolní opatření se budou řídit vývojem pandemie a změnami viru,“ řekl jen.

Čína se mezitím přiblížila ke schválení pro klinické použití prvního zahraničního přípravku proti covidu-19.

Tamní regulátor minulý měsíc podmínečně schválil použití antivirotika Paxlovid americké společnosti Pfizer. Pilulku si lidé, kteří se nakazili, mohou snadno vzít doma, čímž pravděpodobně předejdou hospitalizaci. Do prodeje v Číně by se lék měl dostat během tohoto roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám