Hlavní obsah

Čína má nového prezidenta a předsedu parlamentu

Novinky, Novinky, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Čínský parlament dnes zvolil novou hlavou státu šedesátiletého šéfa komunistické strany Chu Ťin-tchaa. Ve funkci předsedy ČLR Chu střídá šestasedmdesátiletého Ťiang Ce-mina, který prezidentskou funkci zastával po dvě pětiletá období a už se o ni nemohl ucházet.

Foto: Ivana Bogdánová

Natáčení povídky Podvodnice v kavárně Bajer v Pardubicích

Článek

Parlament touto volbou formálně potvrdil přechod moci od "třetí generace" vůdců na mladší "čtvrtou generaci", třebaže Ťiangovi nadále zůstává klíčové slovo ve vojenské a zahraniční politice.

O změně rozhodl loni v listopadu 16. sjezd komunistické strany. Pro Chua, jenž byl jediným kandidátem, hlasovalo 2937 členů Všečínského shromáždění lidových zástupců (VSLZ), pět bylo proti a tři nehlasovali.

Loni v listopadu se Chu stal generálním tajemníkem komunistické strany a tím nejvýše postaveným činitelem v čínské hierarchii. Od roku 1998 byl náměstkem předsedy ČLR. Stejně jako jeho předchůdce Ťiang bude mít v rukou nejvyšší stranickou a státní funkci zároveň.

Ťiang Ce-mina dnes ovšem čínský parlament znovu zvolil do nejvyšší vojenské funkce v zemi. Ťiang tak bude moci rozhodujícím způsobem ovlivňovat vojenskou a zahraniční politiku, ačkoli úřad hlavy státu odevzdal Chu Ťin-tchaovi.

Nový předseda parlamentu

Novým předsedou čínského parlamentu dnes čínští zákonodárci zvolili jedenašedesátiletého Wu Pang-kua, který v této funkci vystřídá čtyřiasedmdesátiletého Li Pchenga. Stejně jako ostatní i tato volba se očekávala.

Wu je považován za člena takzvané šanghajské kliky. Údajně má blízko k odstupujícím prezidentovi Ťiang Ce-minovi. Prý je chytrý, schopný a obratný.

Armáda je klíčová

Jako generální tajemník komunistické strany je Chu nejvýše postaveným činitelem v čínské hierarchii. Analytici však tvrdí, že po určité přechodné období bude mít poslední slovo ve vojenské a zahraniční politice Ťiang. Úřad předsedy ústřední vojenské komise je v čínském režimu klíčový.

Tato funkce Ťiangovi rovněž umožní hrát zásadní roli v zahraniční politice v době krize kolem Iráku a Severní Koreje. Čínská armáda je z hlediska početního stavu největší armádou na světě: má 2,3 milionu mužů.

K této armádě patří ještě policie, která podléhá ministerstvu veřejné bezpečnosti a má jeden až 1,5 milionu mužů. Jejím úkolem je udržovat pořádek uvnitř země.

Armáda kontroluje špičkovou technologii v zemi, zvláště pokud jde o letectví, vesmír a jaderný program. Čínský vesmírný program, v jehož rámci na podzim odstartuje první čínská raketa s posádkou, závisí na armádě.

Noví vůdcové budou mít málo manévrovacího prostoru

Manévrovací prostor těch, které propaganda označuje za "čtvrtou generaci" komunistických vůdců, zvláště pokud jde o Chua, nebude zřejmě příliš široký. "Mám pocit, že by se Chu mohl pustit do nových experimentů, ale Ťiang najde prostředky, jak mu házet klacky pod nohy," soudí americký expert Andrew Nathan.

"Myslím, že Ťiangův vliv překazí případné reformátorské akce Chua ve sféře médií, justice či volebním systému," upřesnil autor knihy China's new leaders.

Mnozí diplomaté v Pekingu soudí, že není pochyb o tom, že Ťiang hodlá ukončit svou kariéru jako patriarcha, po vzoru Teng Siao-pchinga. Avšak Chu může stejně jako Ťiang, jemuž žádný expert nepředvídá tak dlouhý politický život, překvapit a osvobodit se od Ťiangova vlivu dříve, než by si to tento starý vůdce přál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám