Hlavní obsah

Cimanouská přistála ve Varšavě

– Varšava

Letadlo s běloruskou běžkyní Kryscinou Cimanouskou, která po konfliktu s vedením výpravy své země opustila olympiádu v Tokiu, přistálo ve středu večer na varšavském letišti.

Foto: Issei Kato, Reuters

Běloruská sprinterka Kryscina Cimanouská

Článek

Sportovkyně dostala polské humanitární vízum poté, co se z olympijských her odmítla vrátit do vlasti kvůli obavám o svou bezpečnost.

Atletka letěla z Tokia pod ochranou polské diplomacie nejprve do Vídně, kde po několika hodinách nastoupila do letadla mířícího do polské metropole.

Na varšavském letišti na sportovkyni čekalo několik běloruských spoluobčanů a desítky novinářů.

Původně se předpokládalo, že olympionička poletí z Tokia přímo do Varšavy, na poslední chvíli ale z bezpečnostních důvodů plány změnila a nejprve zamířila do rakouského hlavního města.

„Jak jsme opakovaně naznačovali, podrobnosti ohledně jejího letu nebudeme zveřejňovat,” řekl náměstek polského ministerstva zahraničí Marcin Przydacz.

Atletka let změnila poté, co se na veřejnost dostal itinerář její cesty, napsal už dříve Reuters s odvoláním na polský vládní zdroj.

Podle něj panovaly obavy kvůli květnovému incidentu, kdy běloruské úřady přinutily přistát v Minsku letoun mířící z Atén do Vilniusu. Na jeho palubě cestoval běloruský opoziční novinář Raman Pratasevič, jehož pak zatkla běloruská policie.

Ukrajinský prezident po smrti Šyšova nařídil chránit Bělorusy

Zahraniční

Květnový incident v této souvislosti zmínil v rozhovoru pro televizi TVN24 i šéf exilové organizace Běloruský dům ve Varšavě Ales Zarembjuk.

Běloruský dům ve Varšavě rovněž uvedl, že ve středu do polské metropole z Ukrajiny přicestuje manžel atletky Arseň Zdanevič. Stejně jako jeho žena i on obdržel polské humanitární vízum.

Čtyřiadvacetiletá sprinterka se s běloruskými funkcionáři dostala do konfliktu, když na sociálních sítích kritizovala vedení běloruského olympijského týmu.

Reprezentační trenér a funkcionář ji poté údajně nutili, aby se z japonské metropole předčasně vrátila do vlasti.

Lidé kvůli tvé hlouposti přijdou o práci, vyhrožují Cimanouské na zvukové nahrávce

Zahraniční

Cimanouská se místo toho v neděli obrátila na letišti v Tokiu na japonskou policii, požádala o ochranu a poté na polské ambasádě o humanitární vízum.

Bělorusko tvrdí, že Cimanouská byla z národního týmu vyřazena kvůli svému psychickému stavu. Ona sama BBC řekla, že žádnými psychickými problémy netrpí.

Reklama

Výběr článků

Načítám