Hlavní obsah

Chemici v Zálivu jsou očkováni proti antraxu

Novinky, Kamil Houska, Kuvajt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KUVAJT

České ministerstvo obrany v současné době rozjelo očkování českých vojáků protichemické jednotky v Kuvajtu proti antraxu. Právě touto nebezpečnou látkou by mohl podle Spojených států disponovat Saddám Husajn. Novináře o preventivním opatření informoval v úterý po příletu na americkou základnu Camp Doha v Kuvajtu ministr obrany Jaroslav Tvrdík.

Foto: Josef Zajíc

Po osmé hodině Slunce vykouklo na panelové domy.

Článek

Podle ministra Tvrdíka nemá sérum pocházející z Česka podávané vojákům vedlejší účinky. Jak dále uvedl, nepočítá se s tím, že by chemici byli očkováni také proti neštovicím, jako jejich američtí kolegové.

Ministr to zdůvodnil mj. tím, že očkovat dospělé je rizikové. Většina českých vojáků přitom byla ještě očkována v dětství, takže ve spojení s antibiotiky, kterých má jednotka dostatek, je možné účinně pomoci až ve chvíli zasažení. Ve Spojených státech se přitom proti neštovicím neočkuje už zhruba půl století.

České chemiky posílí Slováci

V současné době pobývá v Kuvajtu už 393 českých chemiků. Brzy bude přitom kontingent rozšířen o šedesát slovenských vojáků. Tvrdík v úterý nastoupené jednotce slíbil, že v případě válečných ztrát bude postaráno o pozůstalé, i když vyjádřil přesvědčení, že se všichni vrátí zdraví domů. "Věřím, že zemi neuděláte ostudu," zdůraznil Tvrdík.

Nálada v jednotce i tváří v tvář hrozící válce je podle vojáků většinou dobrá. Několik z nich už přitom z rodinných důvodů před několika týdny mohlo odcestovat domů. Zůstat armáda nikoho nenutila. "Určitě každý má z konfliktu trochu strach. Ale jeli jsme sem sami, je to náš úkol," svěřila své dojmy novinářům 27letá Hana Taichmanová, jedna z několika žen v kontingentu. V misi je už od září.

Tvrdík přivezl sebou na základnu také zpěvačku Annu K. a zpěváka Daniela Landu. Oba připravili večerní vystoupení, aby tak zpestřili vojákům pobyt v Kuvajtu. Landa, který je znám tím, že se mu válka proti Iráku nezamlouvá, novinářům řekl, že českým chemikům zazpívá rád, ale jeho názor to asi nezmění. "Jedu zpívat vojákům, kteří mají pomáhat v případě, že dojde k válce. Není to bojová jednotka, která by měla střílet do lidí," dodal Landa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám