Hlavní obsah

Čeští vojáci opustili v Afghánistánu Brity přímo v boji

Chaos ve velení české jednotky speciálních operací SOG několikrát ohrozil v Afghánistánu společné bojové operace s britskými vojáky. Češi byli několikrát odvoláni z probíhající akce proti radikálům, protože velitelé rozhodli, že je mise příliš nebezpečná. Češi měli opustit přímo při akci své britské kolegy, ti to nesli s neskrývanou nelibostí.

Foto: Fabrizio Bensch , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Znechucení řadoví vojáci SOG údajně zvažují vrácení dříve udělených vyznamenání.  Její velitel Petr Krčmář byl za půsiobení v Afghánistánu několikrát vyznamenán. 

Odstupující ministryni obrany Vlastu Parkanovou tyto zprávy nemile zaskočily a začalo vyšetřování selhání velení SOG. Podle informací, které zveřejnil deník Mladá fronta Dnes (MfD), se zatím hovoří o odvolání velitele jednotky Petra Krčmáře. Na vině jsou však podle vojáků i nejasná pravidla, podle nichž mají být v bojích nasazováni.

Příslušníci SOG například opustili vojenskou akci s odůvodněním, že je "příliš nebezpečná", jindy se velitelé vymlouvali, že nejsou bojeschopní, protože si jejich vojáci vybírají dovolenou. Britové, kteří původně o spolupráci s českou jednotkou velmi stáli, ji později přenechali Dánům. Ti pak speciálně cvičené české vojáky používali jako strážné nebo ochranku humanitárních pracovníků. Podle odborníků tyto případy jinak vynikající kredit české armády v Afghánistánu velmi poškodily.

"O účinkování této jednotky se dozvídám informace, z nichž se jen těžko vzpamatovávám. Poškozuje to kredit armády," sdělila MfD Parkanová. SOG založil v roce 2001 tehdejší ministr obrany Jaroslav Tvrdík, ale teprve nyní se nový velitel vojenské policie Vladimír Ložek snaží, aby speciální jednotka měla vůbec oporu v zákonech.

V květnu by se mělo rozhodnout, jaké změny budou v důsledku šetření přijaty. SOG je jednou ze dvou speciálních jednotek české armády, útvar je určený hlavně k ochraně lidí a policejním zásahům. V souvislosti se situací uvnitř SOG začalo v únoru ministerstvo obrany uvažovat o vzniku nového útvaru, který by zastřešoval české speciální síly a místo přímo pod ministryni obrany by organizačně patřil do kompetence generálního štábu.

SOG působil na nebezpečném jihu Afghánistánu

Skupina speciálních operací SOG, kterou v roce 2001 založil ministr Jaroslav Tvrdík, byla nasazena v provincii Hílmand na jihu země. Nejde tedy o příslušníky provinčního rekonstrukčního týmu v Lógaru. V Hílmandu, kde je Tálibán velmi aktivní. SOG zajišťovala ochranu základny a také byla vyčleněna jako zásahová jednotka rychlé reakce a také měla na vyžádání poskytovat ochranu důležitým osobám.

Mezi ministerstvem a velením jednotky se letos vyhrotily spory.  Armáda nyní uvažuje o vytvoření jiné speciální jednotky, která by nespadala pod Vojenskou policii, tudíž přímo pod ministryni, ale pod Generální štáb. O odvolání Krčmáře se spekulovalo už na začátku dubna právě kvůli sporům o jednotku. Tehdy se ale nikdy neobjevily informace, že by jednotka někdy selhala. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám