Hlavní obsah

Český trosečník nespolupracuje se švédskými úřady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GÖTEBORG

Český trosečník Jiří Kvapil, kterého před měsícem z moře mezi Dánskem a Norskem vylovil švédský tanker, zatím odmítá spolupracovat s vyšetřovateli ve švédském Göteborgu. Přestože české úřady již odhalily jeho totožnost, muž ji ani nepotvrdil, ani nevyvrátil. Původně tvrdil, že je Američan narozený v Jihoafrické republice.

Článek

"Údaje o tom, že není z Jižní Afriky, ale že má český původ, jsme získali od německých úřadů," řekl ve čtvrtek Jan Stranegaard z informačního oddělení policie v Göteborgu. Podle něj Kvapil na konci 80. let emigroval do tehdejšího Západního Německa. Poslední dva ale roky strávil jako bezdomovec v Anglii.

Další osud devětačtyřicetiletého rodáka z Domažlic je nejistý. Švédská policie totiž trosečníkovu identitu nemá stoprocentně potvrzenou a Kvapil sám jim v tom zatím nijak nepomáhá. "Trvá jen na tom, že byl vyhozen do moře z jisté britské lodi, ale nedává nám ani údaje, které by pomohly identifikovat toto plavidlo, abychom zjistili, odkud vyplulo a kam mělo namířeno," uvedl Stranegaard.

Policie v západním Švédsku proto zatím nemůže říci, kam bude "Robinson" vydán. Česká republika je jednou z variant, další je Británie. Vše ale záleží na definitivním potvrzení identity podivného muže a na zjištění jeho momentálního občanství.

"Stává se, že k nám přijíždějí lidé zcela bez dokladů, ale něco podobného jako tento případ se nám ještě nepřihodilo," dodal Jan Stranegaard, který tak nemůže určit ani to, jak dlouhou dobu ještě "Robinson Kvapil" na severu stráví.

Reklama

Související témata:

Související články

Švédský tanker našel českého Robinsona

Záhadný muž, kterého objevila 21. dubna letošního roku posádka švédského tankeru v moři mezi Dánskem a Norskem, je podle informace švédského rozhlasu Čech....

Výběr článků

Načítám