Hlavní obsah

Český politolog dostal v Togu zpět pas a může se vrátit domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Z afrického Toga se může vrátit zpět do Česka politolog Radim Tobolka, který byl v zemi před 19 dny zadržen pro podezření ze špionáže. Tobolka nebyl z ničeho obviněn, byl mu vrácen pas a po obdržení víza může vycestovat, sdělila Univerzita Hradec Králové, na jejíž filozofické fakultě vědec působí. Podle mluvčího ministerstva zahraničí Víta Koláře by Tobolka mohl ze země odletět v pátek či v sobotu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kolář na základě informací od českého velvyslance Miloslava Machálka potvrdil, že dopoledne tožský státní prokurátor zprostil Tobolku obvinění a podepsal propouštěcí příkaz. Velvyslanec nyní zajišťuje udělení výjezdního víza a potřebnou letenku.

"Očekáváme brzký návrat kolegy Tobolky do České republiky a objasnění celého incidentu," uvedla děkanka fakulty Pavlína Springerová. Škola chce zjistit, proč situace nastala, aby bylo v budoucnu možné podobným komplikacím předejít a pokračovat ve vysílání výzkumníků do afrických zemí.

Tobolka byl v Togu a Burundi na služební cestě, během níž prováděl terénní výzkum zaměřený na politický systém a fungování politických stran, uvedla škola.

Kvůli obvinění ze špionáže jsou již více než dva měsíce na řeckém ostrově Limnos zadržováni zaměstnanci firmy Bohemia Interactive, která vyvíjí počítačové hry. Obvinění podle řecké policie natáčeli a fotografovali citlivé vojenské objekty, aby měli podklad pro nově vznikající bojovou počítačovou hru. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám