Hlavní obsah

Český obchodník se zbraněmi může být v Libérii propuštěn

Novinky, AllAfrica

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MONROVIA

Český obchodník Dalibor Kopp (42), zatčený v Libérii, by mohl být vydán do České republiky. U nás je trestně stíhán za údajný prodej zbraní do Iráku, na což neměl povolení. Liberijci ale také nevyloučili propuštění Koppa z vazby, k níž údajně nejsou zákonné důvody. Informaci přinesl ve čtvrtek zpravodajský sever Allafrica.com.

Foto: archiv MŠ Semínko

Mateřská škola Semínko učí dětí poznávat svět kolem sebe

Článek

Liberijské úřady potvrdily, že o vydání českého občana s Prahou stále jednají. Rozhodnuto ale není. Jednání potvrdila i česká strana, konkrétně ministerstvo spravedlnosti.

"V prosinci jsme do Libérie poslali žádost o jeho vydání. Česko však nemá s touto zemí mezinárodní smlouvu o vydávání obviněných, proto jsme tu žádost postavili na takzvaném principu vzájemnosti a doufáme, že bude brzy vyřízena," konstatoval pro ČTK mluvčí resortu Petr Dimun.

Soud jedná o propuštění

Při soudním přelíčení zamítl soudce městského soudu v Monrovii v polovině týdne dočasné propuštění Koppa na svobodu, jak požadoval jeho obhájce. Podle žalobce totiž hrozí, že by obviněný urychleně odletěl ze země a ukryl se v jiném státě.

Šance na svobodu, alespoň na čas, však není pro Čecha zcela ztracená. Jak uvádí sever AllAfrica, v liberijském právu není dostatek argumentů pro jeho zadržování ve vazbě, a to i přesto, že je v ČR obviněn ze závažné trestné činnosti. [celá zpráva]

Ve vězení přes měsíc

Policisté zatkli Koppa s neurčetým množstvím vojenského materiálu v polovině prosince. [celá zpráva]

Posléze se ukázalo, že na podezřelého je vydán mezinárodní zatykač. Obchodník proto putoval za mříže. Údajně se o něj již delší dobu zajímala tamní policie, a to opět kvůli obchodu se zbraněmi.

České úřady, které vyhlásily po muži prostřednictvím Interpolu pátrání, okamžitě zažádaly o jeho vydání. Kopp se totiž podle nich snaží pobytem v Africe vyhnout trestnímu stíhání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám