Hlavní obsah

Českého turistu v Egyptě zabil žralok

Aktualizováno

Český turista v Egyptě nepřežil útok žraloka. K neštěstí došlo v pátek nedaleko letoviska Marsá Alam u Rudého moře ve chvíli, kdy muž šnorchloval. Informaci serveru Echo24.cz potvrdilo Novinkám ministerstvo zahraničí i cestovní kancelář Exim Tours. Případ vyšetřuje egyptská policie.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Našeho konzula informovala egyptská policie, která mu řekla, že po útoku žraloka zemřel klient cestovní kanceláře,” řekla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. „Spojili jsme se s cestovní kanceláří Exim Tours, s jejím delegátem. Cestovní kancelář to řeší s pojišťovnou, protože pán byl pojištěný. Také přebukovala pozůstalým letenky na dřívější termín,” dodala pro Novinky.

K podrobnostem útoku se nevyjádřila: „Čekáme na závěry vyšetřování egyptské policie. Podle toho budeme dál jednat.“ Podle informovaného zdroje Novinek k útoku došlo u hotelu Calimera Habiba a pláž je zatím uzavřena.

Mluvčí cestovní kanceláře Exim Tours Stanislav Zíma Novinkám sdělil, že k tragédii došlo v pátek kolem 15. hodiny v momentě, kdy muž šnorchloval. „Bohužel, útok žraloka na našeho klienta byl fatální,” uvedl Zíma.

Dodal, že egyptské orgány zadržely obchodní loď vezoucí dobytek, která se pohybovala ve stejných vodách. „Posádka uhynulé kusy zvířat házela do moře, což je v Egyptě zakázané,” podotkl Zíma. Je tak možné, že právě kusy mrtvých zvířat ve vodě žraloka přivábily.

Podle Zímy se chce rodina českého turisty vrátit co nejdříve domů a cestovní kancelář pracuje na co nejrychlejším zajištění cesty. Lagronová zmínila, že se může vydat doporučení turistům: „Podobné útoky se v oblasti stávají, naposled se stal v roce 2016, předtím v roce 2015.”

Při útoku žraloka 21. března 2015 zahynul německý turista. Smrtí Němky skončil i útok žraloka 5. prosince 2010. O rok dříve jižně od Marsá Alam napadl a smrtelně zranil žralok francouzskou turistku, která se potápěla.

Marsá Alam je nejjižnější egyptské turistické letovisko na africkém břehu Rudého moře ležící asi 250 km jižně od Hurghady. V oblasti je mnoho korálových útesů, takže tam rádi jezdí potápěči. Žijí tam však i žraloci. Letovisko je moderní, protože se začalo budovat až na začátku nového tisíciletí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám