Hlavní obsah

Českého důchodce odsoudili v Hongkongu kvůli kokainu na 27 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za pašování drog byl v Hongkongu odsouzen k 27 letům vězení téměř sedmdesátiletý český penzista, uvedl Český rozhlas - Radiožurnál. Muž byl zadržen na letišti se třemi kilogramy kokainu. Vinu popírá, o drogách v kufru prý nevěděl.

Foto: Profimedia.cz

Čech měl kokain ukrytý v kufru. Ilustrační foto

Článek

Rozsudek nad mužem, který strávil ve vazbě v Hongkongu více než rok, potvrdila mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. „Byl shledán vinným v případu pašování drog a odsouzen k 27 letům vězení,” řekla Radiožurnálu.

Čech, který podle hongkongské policie zásilku kokainu převážel z Jižní Ameriky, tvrdí, že o drogách ve svém zavazadle nic netušil. Kufr, v němž byl kokain nalezen, údajně dostal jako dárek. Muž, jmenovaný jako Vladimír, neumí žádný cizí jazyk a bez naslouchátka téměř neslyší.

Muž od začátku tvrdí, že se stal obětí drogové mafie, která ve velkém dováží drogy do Hongkongu. Soud ale jeho obhajobě neuvěřil.

Mezi Českem a Hongkongem existuje dohoda o vydávání českých osob. Odsouzení tak mohou být časem převezeni do českého vězení.

Tajemná cesta

Penzista měl podle vyšetřování pomoci tajemné Sonye vyřídit dědictví v západoafrickém Togu. Vzájemnou korespondenci si překládal pomocí webového překladače. Sonya mu za pomoc slíbila milión dolarů. Půjčil si peníze na cestu do Prahy a odletěl do Brazílie. O cestě nevěděl ani jeho syn.

Z e-mailů vyplývá, že příjemný pobyt to nebyl. Muž seděl sedmnáct dní v hotelovém lobby. Neměl na jídlo a pokoj za něj někdo zaplatil vždycky až večer.

Reklama

Výběr článků

Načítám