Hlavní obsah

Češi strhli v Tatrách lavinu, jeden ji nepřežil

Právo, Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VYSOKÉ TATRY

Dvojice českých snowboardistů strhla v sobotu dopoledne lavinu v Malé Studené dolině ve Vysokých Tatrách. Záchranáři po chvíli našli tělo asi 20letého muže a přivolaný lékař se pokoušel o záchranu jeho života, informoval Právo náčelník tamní horské záchranné služby Martin Kulanga. Záchrana byla marná, mladík zemřel.

Foto: MHF F.L.Věka (archiv)

Hudební festival F. L. Věka letos nabídne dosavadní vrchol v podobě koncertu Symfonického orchestru Českého rozhlasu v industriálním prostředí.

Článek

Dva 20letí mladíci jezdili na snowboardech a spustili lavinu, která jednoho z nich zasypala. "Druhý okamžitě zavolal z Téryho chaty pomoc. Záchranná akce probíhala s pomocí vrtulníku," řekl Kulanga.

Podle něj to byla od dvou snowboardistů nezodpovědnost. "Podle návštěvního řádu neměli v těchto místech co pohledávat. Byl vyhlášený třetí stupeň lavinového nebezpečí," dodal Kulanga.

"Nevím, jak se to stalo. Seběhlo se to rychle, já už jsem byl v ní (v lavině), ale podařilo se mi vyplavat a pak jsem zavolal záchranáře," řekl ČTK jedenadvacetiletý muž z Přerova, když sestoupil z hor do Starého Smokovce, kde jej v budově horské služby vyslechla policie. Víc podrobností o neštěstí stále ještě otřesený mladík odmítl sdělit.

Jak potvrdil mluvčí Letecké záchranné služby Poprad Pavol Svetoň, použití vrtulníku byla jediná možnost, protože v dolině je velmi hluboký sníh a hrozí nebezpečí dalších lavin. "Vrtulník vysadil na místě záchranáře, lavinové psy a lékaře," dodal Svetoň.

Ve Vysokých Tatrách platí třetí stupeň lavinového nebezpečí se stoupající tendencí. Náčelník horské služby proto varuje před vysokohorskými túrami.

Češi patří spolu s Poláky k nejčastějším obětem slovenských hor. Loni v Tatrách zahynulo jedenáct lidí z ČR.

Malá Studená dolina
Malá Studená dolina je 4,5 km dlouhá, terasovitá, turisticky často navštěvovaná dolina se starou hornickou tradicí (dolování zlata a mědi do poloviny 19. století). Dolním zalesněným prahem padá přitažlivý Obrovský vodopád.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám