Hlavní obsah

Černé moře se přehřívá, vzniká tam silná cyklóna

Novinky, ven

Nad rekordně vyhřátou vodou Černého moře se pomalu vytváří cyklóna podobná té tropické, varuje server severe-weather.eu. Udeřit by měla o víkendu zejména na turecké pobřeží. Hrozí tak, že zhorší už tak vážnou situaci s povodněmi, varují meteorologové.

Foto: windy.com

Cyklóna nad Černým mořem v sobotu odpoledne podle předpovědi windy.com

Článek

Podle meteorologických modelů by cyklóna měla nejsilněji udeřit na pobřeží Černého moře v sobotu v noci a přinést by měla velmi intenzivní sílu větru, která by mohla dosahovat až síly hurikánu.

Kromě silného větru meteorologové očekávají také vydatné deště. „Jak moc silné lijáky budou, záleží na tom, kudy přesně se tropická cyklóna bude pohybovat,” píše severe-weather.eu. Očekává se však, že naprší řádově stovky milimetrů, což by mohlo zejména v Turecku způsobit další záplavy.

Západ Turecka bojuje s ohněm, východ země sužují povodně

Blízký a Střední východ

Cyklóny podobné těm tropickým se v této oblasti obvykle tvoří nad hladinou Středozemního moře, výjimečně se ale můžou zformovat také nad Černým mořem. Tzv. medikán (medicane, středomořská obdoba hurikánu) přináší silné bouře provázené prudkými poryvy větru a mohutné přívaly deště.

A přesně to podle meteorologů hrozí o tomto víkendu na černomořském pobřeží.

Důvodem je extrémní teplota vody Černého moře, která v těchto dnech stoupá na východním pobřeží až ke 30 stupňům Celsia a v západní části na 25 až 27 stupňů. Na úrovni hladiny je průměrná teplota nyní o čtyři stupně vyšší, než je obvyklé.

Vedra, záplavy, výkyvy klimatu má na svědomí člověk. Červený kód, zní z OSN

Zahraniční

Evropa se toto léto potýká s extrémními výkyvy počasí. Po tornádu, které koncem června zdevastovalo obce na Hodonínsku, přišly katastrofální záplavy v Německu a Belgii. Aktuálně se zase s extrémní vlnou veder a požáry potýkají země na Peloponéském poloostrově a na západě Turecka. Východ Turecka naopak sužují již zmiňované povodně.

Reklama

Výběr článků

Načítám