Hlavní obsah

Čech zahynul na Slovensku při explozi výbušniny

BRATISLAVA

V neděli na východním Slovensku zahynul jednačtyřicetiletý Čech. Příčinou úmrtí byla exploze zatím neznámé výbušniny. Muž zřejmě manipuloval s municí, kterou našel v lese.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Neštěstí se stalo u budovy obecního úřadu v obci Medvedie v okrese Svidník. Muž z okresu Uherské Hradiště na následky zranění, která utrpěl při výbuchu, na místě zemřel.

Mrtvý patřil ke skupině tří Čechů, kteří podle policie pátrali na východním Slovensku s pomocí detektorů kovů po historických předmětech. V jejich autě bylo při následné kontrole odhaleno různé pěchotní střelivo, zásobník kulometu se střelivem, střelná zbraň, roznětky dělostřeleckých min, ruční granát a také náboje poválečné výroby a jiná zakázaná munice.

Češi historickou munici hledali v místech intenzivních bojů za druhé světové války. Nálezy z tohoto období či starší kusy totiž mají pro sběratele svou cenu.

Slovenští policejní pyrotechnici dodnes nedokážou odhadnout, kolik nevybuchlé munice z druhé světové války se na Slovensku ještě nachází. Náhodně objevená munice v zemi je i po několika desetiletích nebezpečná a může explodovat.
Za krátkou dobu je to již druhý Čech, který přišel na Slovensku o život. V uplynulých dnech se v Oravské přehradě utopil český občan, který se spolu s přítelem vydal krmit ryby na menším člunu. Ten se převrátil a muž už k břehu nedoplaval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám