Hlavní obsah

Část stanic londýnského metra poničených atentáty v provozu

Novinky, BBC, Sky News, lh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Stanice londýnského metra Aldgate zasažená v prvním červencovém týdnu krvavým atentátem je od pondělí opět v provozu. Dvaadvacetiletý Shehzad Tanweer tam zabil sedm lidí a sebe. Provoz nejvíce poškozených linek však stále zůstává výrazně omezen. Policie pokračuje v pátrání po teroristech, kteří jsou zapojení do útoku jak ze 7. července, tak do útoků o dva týdny později.

Článek

Tanweer odpálil nálož na svém těle v momentě, kdy vlaková souprava přijíždějící ze stanice Liverpool street vjížděla do stanice Aldgate.

Specialistům se podařilo zasažený interiér opravit během dvou týdnů. První cestující projeli Aldgate dnes ráno. Pasažéry odbavuje už i také úsek mezi Aldgate a Moorgate. Naopak mimo provoz zůstávají části od Hyde Park Corner a Arnos Grove; Rayners Lane a Uxbridge na trase Piccadilly Line.

.: klikněte pro větší mapu

Britské úřady zároveň upozorňují, že výluky v provozu podzemní dráhy budou ještě několik týdnů trvat. Doporučují obyvatelům metropole i návštěvníkům obracet se pro přesné informace na dílčí turistická centra. Provoz metra nahrazují autobusové linky.

Pokračuje hon na teroristy

Policie pokračuje v honu na atentátníky. Už minulý týden zveřejnila portréty čtyř mužů, které podezřívá z útoků. Ani jeden z nich ale nebyl dosud zatčen. Vyšetřovatelé předpokládají, že jde o muslimy asijského původu. Pachatelé mají stále pobývat na ostrovech.

V souvislosti s policejními raziemi se stále probírá tragický zásah policistů ve stanici Stockwell. Muži zákona tam v pátek zastřelili nevinného člověka - Brazilce Jeana Charlese de Menezesu. Ten neuposlechl výzvy k zastavení a byl zabit v rámci mimořádného opatření povolující střelbu bez upozornění, a to v momentě, kde existuje podezření z možnosti spáchání atentátu. [celá zpráva]

Muži zákona sedmadvacetiletého Brazilce pokládali za teroristu a po divoké honičce mu vpálili pět kulek do těla. Britské úřady se již za tragický přehmat omluvily. Právo na střelbu ale hájí tím, že je nutné provést "vše pro záchranu lidských životů".

Reklama

Související témata:

Související články

V Británii probíhá hon na atentátníky

Pachatelé čtyř čtvrtečních útoků v Londýně stále nejsou známí. Stovky policistů v noci na pátek prohledávaly metropoli a pátraly po lidech spojených...

Výběr článků

Načítám