Hlavní obsah

Uprchlíka z Afghánistánu dostihla smrt ve vysněné Anglii

Právo, bt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Ještě než bylo Atíkovi Šarífímu dvacet, zabili oba jeho rodiče bojovníci hnutí Tálibán, a tak byl rád, že se mu o rok později podařilo jako uprchlíkovi dostat z Kábulu až do vysněného Londýna.

Článek

Z mladíka, který neznal slovo anglicky, se za tři roky vyšvihl na nadějného studenta informačních technologií. Jenže do toho přišel osudový 7. červenec, a Atík se stal jednou z více než půlstovky obětí krvavých atentátů, spáchaných jeho muslimskými souvěrci.

O tragické životní cestě mladíka, který byl ve středu identifikován jako poslední z obětí teroristů, včera informoval deník The Independent.

"Je krutou ironií této tragédie, že zahynul rukou extremistů v Británii, kde hledal bezpečí," řekla Thalia Marriottová, ředitelka školy West Thames College, kde Atík od září 2002 studoval.

Peníze posílal své sestře

Čtyřiadvacetiletý Afghánec se před dvěma týdny vracel metrem po noci strávené u přátel, když ho zabila jedna z teroristických bomb. Atík patřil podle učitelů i přátel nejen k velmi nadaným studentům, ale i oblíbeným společníkům.

"Byl to třídní bavič, byla s ním legrace a navíc vždy pomáhal zorientovat se nově příchozím," vzpomíná na svého studenta pohnutě jeho angličtinářka Harminder Ubhieová.

Šarífí měl pronajatý byt se třemi dalšími afghánskými studenty, přátelské vztahy prý však měl i s Brity, Pákistánci a Indy. Občas zašel na páteční kázání do mešity, mnohem častěji prý však byl vidět na sportovištích.

Atík byl podle The Independent jediným mužským členem rodiny a v Londýně tak nejen studoval, ale i vydělával v pizzerii a většinu peněz posílal své mladší sestře do Afghánistánu.

V samotné Británii ale měl jen vzdálené příbuzné. Podle Abdul Vahíba z afghánské ambasády v Londýně proto bude jeho tělo převezeno k pohřbení do jeho původní vlasti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám