Hlavní obsah

Bushovi klesá popularita, čelí skandálům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Popularita amerického prezidenta George Bushe dále klesá. Podle výsledků průzkumu je nespokojeno s prezidentovou činností 58 procent dotázaných Američanů. V sondáži listu Washington Post a televizní stanice ABC Bushovu činnost schválilo jen 39 procent dotázaných, zatímco v první polovině září to bylo ještě 42 procent.

Článek

Anketa, které se zúčastnilo na 600 lidí, byla provedena 28. a 29. října, tedy ve chvíli, kdy kvůli úniku tajných informací z Bílého domu byl obviněn Lewis Libby, šéf kanceláře viceprezidenta Richarda Cheneyho. [celá zpráva]

Skandál je spojen s prozrazením jména tajné agentky CIA a ve Spojených státech je dáván jednoznačně do souvislosti s válkou v Iráku. Odhalení identity Valerie Plameové, manželky kritika vládního zdůvodnění invaze Josepha Wilsona, mělo údajně poskvrnit jeho reputaci a odradit další podobné snahy. Celou aférou se zvýšilo napětí mezi Bílým domem a CIA.

Na otázku týkající se morálky Bushovy vlády 64 procent lidí odpovědělo, že je průměrná až slabá, zatímco 34 procent s ní vyjádřilo spokojenost.

Až 69 procent Američanů má za to, že Libbyho provinění je vážné, zatímco 24 procent to považuje za malé, či technické pochybení.

K poklesu popularity prezidenta Bushe výrazně přispěly také pozdní vládní reakce na odstraňování následků hurikánu Katrina v oblasti kolem New Orleans. Bush v září připustil, že federální vláda pod jeho vedením při záchranných akcích částečně pochybila. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám