Hlavní obsah

Bush: vrátíme se na Měsíc a dobudeme Mars

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Nový kosmický program USA zaměřený na opětovné vyslání lidské posádky na Měsíc a perspektivně i na Mars, oznámí příští týden prezident USA George W. Bush. S odvoláním na zdroje Kongresu to napsala v pátek agentura Reuters.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

Necelý rok po katastrofě raketoplánu Colombia (1. února 2002) a po nynějším výjimečném úspěchu americké sondy Spirit na Marsu tak prezident představí delší dobu připravovaný projekt. Jeho projev se neočekává dřív než příští středu, jelikož v pondělí a v úterý bude na návštěvě v Mexiku.

Misi na Mars navrhl již jeho prezidentský otec George Bush (1989-93). Nebyla však rozpracována kvůli finanční náročnosti.

"Měli bychom jít na Měsíc a vytvořit tam výzkumnou základnu," prohlásil demokratický poslanec sněmovního výboru pro vědu Bart Gordon s tím, že umožní "vyvíjet technologie a systémy, jež nám později dovolí vysílat lidské posádky na Měsíc nebo na Mars".

Kongresové zdroje upozornily, že administrativa v novém programu spatřuje mj. i důležité opatření pro posílení národní bezpečnosti a podle expertů může vést i k získání nových zdrojů energie.

Reklama

Výběr článků

Načítám