Hlavní obsah

Bush povzbudil Američany před válkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký prezident George Bush se snažil v sobotním projevu povzbudit národ před plánovanou válkou proti Iráku a prohlásil, že Američané by měli být připraveni k činu, pokud Rada bezpečnosti OSN možné útoky dále nepodpoří.

Článek

"Spojené státy spolu se sílící koalicí jiných zemí podniknou jakoukoli akci, která bude nutná k vlastní obraně a k odzbrojení iráckého režimu," zdůraznil prezident v tradičním rozhlasovém projevu.

Bushovo prohlášení následuje den poté, co americká vláda nařídila vyslání dalších letadlových lodí do Perského zálivu, kde se už soustředilo přes 110.000 amerických vojáků; vláda také zesílila bezpečnostní opatření ve Spojených státech a varovala před zvýšeným rizikem teroristického útoku.

Bush připomněl důkazy uvedené ve zprávě ministra zahraničí Colina Powella pro OSN a řekl, že irácký prezident Saddám Husajn nikdy nepřiznal rozsáhlý arzenál biologických a chemických zbraní a snaží se je ukrýt před inspektory.

Obvinil Bagdád, že se snaží "aktivně a tajně" získat zařízení potřebné k výrobě jaderných zbraní, a řekl, že Irák má přinejmenším sedm mobilních továren na výrobu biologických látek, které jsou namontovány na nákladních vozech a železničních kolejích, aby nemohly být odhaleny.

"Je zjevné, že Irák porušuje rezoluce Rady bezpečnosti; je to nebezpečné pro Ameriku a pro celý svět a pokračuje to do této chvíle," řekl prezident. S odvoláním na nejmenované zdroje Bush řekl, že irácký vůdce nedávno souhlasil s tím, aby jeho polní velitelé použili chemické zbraně, a obvinil Husajna z "dlouhodobých, přímých a pokračujících" kontaktů s teroristickými sítěmi, včetně al-Kajdy.

Irák zase kritizoval Bushovu vládu, že proti němu vyrobila důkazy, a prohlásil, že Bagdád žádné zakázané zbraně nemá. Bush řekl, že přivítá novou rezoluci OSN, která podpoří požadavky listopadové rezoluce; ta upozornila Irák na vážné následky toho, kdyby se nezřekl případných zbraní hromadného ničení. "Spojené státy přivítají a podpoří novou rezoluci, která jasně prokáže, že Rada bezpečnosti stojí za svými předchozími požadavky," zdůraznil prezident.

Bush věří, že se podaří přesvědčit členy Rady bezpečnosti Francii, Rusko a Čínu, aby podpořily vojenské plány USA, nebo aby je alespoň neblokovaly. Zatím se ale zdá, že tyto země trvají na svém požadavku, aby zbrojní inspektoři dostali více času na práci v Iráku.

Reklama

Související témata:

Související články

Blair v otázce Iráku Chiraka nepřesvědčil

Postoje Velké Británie a Francie v otázce možné války proti Iráku zůstávají i nadále rozdílné. Londýn jako spojenec USA požaduje razantní řešení, zatímco Paříž...

Solana: Powellova zpráva usvědčila Irák

Středeční zpráva ministra zahraničí USA Colina Powella v Radě bezpečnosti OSN byla kvalitní a jasně ukázala, že Irák nespolupracuje se zbrojními inspektory...

Výběr článků

Načítám