Hlavní obsah

Bush ocenil demokratizaci Afghánistánu a dorazil do Indie

KÁBUL

Americký prezident George Bush přiletěl ve středu nečekaně do Afghánistánu. Je to jeho vůbec první návštěva země, na kterou USA po 11. září 2001 zaútočily jako na baštu světového terorismu. Odpoledne přiletěl na třídenní návštěvu Indie, kde bude jednat o dohodě USA a Indie o jaderné spolupráci. Proti návštěvě v Dillí demonstrovalo na 100 000 lidí.

Článek

Bush se v prezidentském paláci v Kábulu setkal se svým afghánským protějškem Hamídem Karzáím. Cílem návštěvy je podpořit místní vládu, která čelí rostoucímu násilí ze strany ozbrojenců teroristické sítě al-Kajdá a Tálibánu. Kvůli Bushovu pobytu, který potrvá asi pět hodin, byla v afghánské metropoli posílena bezpečnostní opatření. Ulice hlídají americká obrněná vozidla a nad městem krouží vrtulníky.

Americký prezident prohlásil, že věří, že Usáma bin Ládin bude postaven před soud, přestože se ho ani po čtřech letech nepodařilo dopadnout.  "Není otázkou, zda bude předveden před soud, ale kdy se tak stane," podotkl Bush a zmínil úspěchy v boji s teroristy: "Děláme pokroky při rozbíjení Al-Kajdá. Pomalu, ale jistě její příslušníky zatýkáme a svět se tak mění k lepšímu."

Bush rovněž vyjádřil uspokojení nad postupující demokratizací země: "Rádi posloucháme příběhy o tom, jak jdou afghánské dívky poprvé do školy... Oceňujeme svobodu tisku. Fascinuje nás, když pozorujeme, jak zde vzniká třída podnikatelů. Lidé na celém světě sledují zkušenosti Afghánistánu. Doufám, že Afghánci chápou, že pokud u nich demokracie zakoření, budou inspirovat další, aby také usilovali o svobodu."

Bush navštíví Indii a Pákistán

Návštěva Afghánistánu je odbočkou z prezidentovy pětidenní cesty po Indii a Pákistánu. Bush během ní chce posilovat vztahy s oběma zeměmi, které mají pro USA stále větší význam. V Indii se bude podle očekávání zaměřovat na ekonomiku a především na dohodu o indickém jaderném programu.

V Pákistánu Bush podle svých slov nastolí mimo jiné otázku pronikání muslimských radikálů přes pákistánsko-afghánskou hranici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám