Hlavní obsah

Bush má promluvit ke Slovákům na náměstí

– BRATISLAVA
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Americký prezident George W. Bush by měl 24. února, v den schůzky se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem, pronést projev ke Slovákům na bratislavském Hviezdoslavově náměstí. Oznámila to v pátek slovenská média. Mluvčí tamního ministerstva zahraničí Juraj Tomaga na dotaz Práva označil informaci za neoficiální a nekorektní.

Foto: Marcela Stehlíková

Arnošt Vašíček na Ostravském knižním veletrhu

Článek

"Oficiální program návštěvy prezidentů Bushe a Putina se stále připravuje. Veřejnost budeme včas informovat," uvedl Tomaga. Deník SME přitom tvrdí, že proslov by měl být klíčovým momentem Bushovy oficiální návštěvy Slovenska.

"Bush by měl svůj projev přednést na náměstí, ale v případě nepředvídaných okolností by mohl vystoupit v historické budově Slovenského národního divadla," píše SME.

Podle listu by mělo jít o jediný podobný proslov v rámci jeho evropské cesty. Není však údajně vyloučený ani jeho projev v Bruselu.

Politici, i chléb a sůl

Americký prezident by měl podle informací deníku spolu s manželkou Laurou přistát na bratislavském letišti ve středu 23. února mezi sedmou a osmou večer.

Na ploše jej mají uvítat nejvyšší ústavní činitelé SR a chlapec s dívkou v krojích, kteří mu nabídnou chléb se solí. Pak má Bush naplánován soukromý program.

Druhý den dopoledne by se měl setkat nejprve na 20 minut s prezidentem Ivanem Gašparovičem; posléze na 30 minut s premiérem Mikulášem Dzurindou. Zda se americký host setká i s předsedou parlamentu Pavlem Hrušovským, není známo.

Bush a Putin dále setrvají v hodinovém rozhovoru "mezi čtyřma očima". Schůzka se má uskutečnit ve tři dopoledne na Bratislavském hradě v místnosti zvané Klenotnice. Jednání na nejvyšší úrovni budou pokračovat další hodinu a půl v Rytířském sále hradu už za účasti členů obou delegací. Poté je plánovaná tisková konference a Bush by měl Slovensko opustit po osmé večer.

Putin pobude v SR déle

Oficiální návštěvu Slovenska zahájí Putin 25. února ráno položením věnců u památníku Slavín, kde je pohřbeno zhruba 7000 sovětských vojáků, kteří zahynuli při osvobozování Slovenska.

Areál na Slavíně už v těchto dnech prochází částečnou rekonstrukcí. Ruský prezident se poté setká s Gašparovičem v jeho sídle, poté se přesune do parlamentu na schůzku s Hrušovským a šéfy poslaneckých klubů.

Původně plánovaný projev Putina před sněmovnou se neuskuteční. Oficiální program má skončit setkáním s Dzurindou a Putinovou procházkou po historickém centru Bratislavy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám