Hlavní obsah

Britské úřady propustily vězně z Guantánama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Všichni vězni, kteří byli v úterý převezeni z kubánské základny Guantánamo zpět do Velké Británie, jsou na svobodě. Úřady je z ničeho neobvinily. "Právě to jsme očekávali," komentoval ve čtvrtek postup britských úřadů právní zástupce dvou vězňů Steven Watt. Jak dodal, rychlé propuštění těchto pěti mužů dokládá "naprostou nesmyslnost Guatánama".

Foto: Roman Hrůza

chráněná dílna Příležitost k podání ruky

Článek

Propuštění vězni zvažují právní postup proti Spojeným státům. Na Kubě totiž bez jakéhokoli obvinění strávili dva roky.

"Myslím, že americká vláda jim něco dluží, ale jestli se jim to někdy podaří dostat, to je jiná věc," řekl Watt. Další advokát Robert Lizard bude jménem svého mandanta požadovat na amerických úřadech, aby "se zodpovídaly za bezpráví, která (vězeň) utrpěl". Jak řekl, s jeho mandantem byla "nakládáno krutým, nelidským a degradujícím způsobem.

První z pětice britských zajatců z Guantánama, Jamal Harith, nebyl po úterním příletu skupiny na britskou leteckou základnu Northolt severozápadně od Londýna vůbec zadržen a mohl svobodně odejít. Zbývající čtyři muži byli převezeni na policejní stanici Paddington Green k výslechům.

Vrátí se:

Šafiq Rasul, 24, z Tiptonu

Asif Iqbal, 20, z Tiptonu

Ruhal Ahmed, 21, z Tiptonu

Džamal Al-Harith, 35, z Manchesteru

Tarek Dergoul, 24, z východního Londýna

Zdroj BBC

Ve středu večer oznámil mluvčí londýnské policie propuštění druhého vězně. V dalším prohlášení pak sdělil, že bez obvinění byli puštěni na svobodu i zbývající tři zadržovaní. Jde o Rhuhela Ahmeda, Asifa Iqbala, Shafiqa Rasula a o Tareka Dergoula. Na Guantánamu jsou drženi ještě další čtyři Britové spolu s 650 osobami ze 42 zemí.

Reklama

Související články

Pět Britů z Guantánama bude do 24 hodin doma

Pět britských občanů zadržovaných na americké základně Guantánamo na Kubě se do 24 hodin vrátí do Velké Británie. Oznámilo to v úterý tamní ministerstvo vnitra...

Výběr článků

Načítám