Hlavní obsah

Britská policie zatkla šest lidí spojených s atentátem v Tel Avivu

ČTK, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEL AVIV

Tři ženy a dva muže spojené se středečním sebevražedným pumovým útokem v telavivské restauraci Mike´s Place zatkla v noci v Anglii britská protiteroristická policejní jednotka. Šestého podezřelého zadrželi policisté dnes časně ráno. Jedenatřicetiletý sebevražedný útočník, který v noci na středu odpálil bombu, byl palestinského původu, ale měl britské občanství.

Foto: Josef Zajíc

Zahájení besedy ke knize Čáp nejni kondor.

Článek

Při sebevražedném útoku zahynuli ve středu časně ráno tři Izraelci a 55 jich bylo zraněno. Masakr mohl být mnohem horší, kdyby stráž nezabránila atentátníkovi ve vstupu do baru a on nemusel nálož na svém těle odpálit venku. A kdyby bomba neselhala druhému z teroristů, který uprchl a nyní po něm intenzivně pátrá izraelská bezpečnost.

Desítky policistů honí britského muslima

Sedmadvacetiletý rodák z anglického Derby Omar Khan Sharif měl nálož odpálit krátce poté, co tak učinil jeho kumpán Asif Mohammed Hanif (21). Sharifovi však selhala nálož a navíc ho začali pronásledovat hosté z restaurace a ochranka - stačil jen odhodit pás s výbušninami a uprchl. Úřady předpokládají, že se stále pohybuje v jižní části Tel Avivu - přes den se skrývá, v noci prchá. Právě tam je soustředěna hlavní číst pátrání a jak dnes napsal list Jediot Achronot, z běžné služby byly do honu na teroristu staženy desítky policistů. Řada místních obyvatel se už na policii obrátila s hlášením, že hladce oholeného britského muslima zahlédla.

Ačkoliv se k útoku přihlásila hnutí Hamás a Fatah, většina indicií zatím nasvědčuje, že akce neodpovídá mustru "palestinských teroristů". Například jejich bomby byly podle bezpečnostních expertů velmi precizně vyrobené a obsahovaly součástky, jež na palestinských okupovaných územích nejsou k dispozici. 

Přijeli coby míroví aktivisté

Londýnský tisk přispěl na prvních stránkách poznatkem, že oba Britové do Izraele přijeli coby míroví aktivisté, kteří se obvykle snaží bránit v operacích izraelské armády na palestinských územích; podle listu The Independent také po příletu do Izraele odjeli do pásma Gazy a do židovského státu se pak vrátili jen několik hodin před útokem.

"Nevypadali nervózně, nepůsobili dojmem, že jdou za pár dní spáchat sebevražedný atentát," řekl deníku The Guardian aktivista Mezinárodního hnutí solidarity (ISM), který se s nimi setkal předminulý pátek v pásmu Gazy. Londýnská centrála ISM vysílající do Palestiny lidské štíty a propalestinské demonstranty popírá, že má s teroristy cokoliv společného. "Vím jistě, že tam nejeli přes naši kancelář," tvrdí mluvčí ISM.

Rodiny jsou překvapeny

Rodinní příslušníci obou teroristů ve čtvrtek popřeli, že by věděli o jejich vražedných úmyslech. Ani jeden z obou mužů neměl nikdy potíže s bezpečnostními strukturami - Sharif, nejmladší ze šesti potomků kašmírských přistěhovalců, měl sám dvě malé děti a navštěvoval poměrně drahou školu. Hanif prý zase často nadával na radikály, kteří oblepovali londýnské mešity radikálně laděnými letáky.

Jak se dostali do Izraele?

Jak napsal izraelský deník Ha'arec, bezpečnostní aparát si láme hlavu, jak se dvojice útočníků mohla tak bezproblémově dostat do země a pak i na místo útoku.

Izraelský bezpečnostní aparát např. rozebírá, zda a nakolik se měl zabývat souhrou toho, že šlo o muslimy, přiletěli v citlivé době obnovování mírového procesu a jeli do Palestiny. Britská média navíc s odkazem na čtvrteční výslechy jejich rodin uvedla, že oba muži byli nedávno v Sýrii.

Jde o první útok sebevražedných atentátníků z evropských zemí od zahájení palestinské intifády v září 2000.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám