Hlavní obsah

Britové chtějí kvůli finanční krizi omezit imigraci

Londýn

Británie plánuje omezit příliv přistěhovalců ze zahraničí kvůli důsledkům globální finanční krize. V sobotním rozhovoru pro list The Times to uvedl státní tajemník pro přistěhovalectví Phil Woolas. Britská vláda se podle něj obává, že mezi Brity, kteří v důsledku krize přicházejí o zaměstnání, a mezi přistěhovalci by mohlo kvůli ekonomickým problémům růst napětí.

Foto: Profimedia.cz

Podle statistik tvoří téměř 70 procent přistěhovalců do Británie lidé pocházející ze zemí mimo EU.

Článek

Když lidé ztrácejí zaměstnání, otázka přistěhovalectví začíná být velmi choulostivá," řekl Woolas. Podle něj bylo v minulosti "příliš snadné" dostat se do Británie.

"Tato vláda nedovolí, aby počet obyvatel vzrost na 70 milionů. Musí být rovnováha mezi počtem lidí, kteří do země přicházejí, a těch, kteří zemi opouštějí," dodal.

V Británii vzrostl podle statistik počet obyvatel mezi lety 2001 až 2007 na 60,9 milionu. Z velké části to je dáno příchodem nových imigrantů. Každý rok přijde do Británie zhruba o 200.000 lidí víc, než ji opustí. Vládní údaje ukazují, že do země přijde za prací do roku 2031 dalších sedm milionů lidí a do roku 2050 by se počet obyvatel země podle nynějších trendů mohl zvýšit na 78,6 milionu lidí.

Podle průzkumů veřejného mínění podporuje snížení imigrace naprostá většina britských voličů. Labouristická vláda je pod tlakem veřejnosti, aby zavedla kvóty také proto, že tento krok slibují voličům opoziční konzervativci, jejichž popularita v posledním roce stále stoupá.

Počátkem září dala skupina labouristických a konzervativních poslanců najevo, že bude prosazovat zavedení limitu 20.000 stálých přistěhovalců ročně, který by se týkal občanů zemí mimo EU. Podle statistik tvoří téměř 70 procent přistěhovalců do Británie lidé pocházející ze zemí mimo EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám